top of page

Izveštaj sa trke: Lekler pobedio na VN Bahreina

Updated: Mar 22, 2022

Ferarijevi vozači na prve dve pozicije, Hamilton treći, oba Red Bula odustala u finišu.

Photo: Formula 1

Start sezone iz snova za Ferari – tako bi se najlakše mogao okarakterisati početak ovogodišnjeg takmičenja u Formuli 1. Šarl Lekler odvezao je sjajnu trku bez grešaka, u direktnom duelu na stazi pobedio je Maksa Ferstapena. Ovo je treća pobeda u karijeri za Leklera. On je vodio tokom cele trke, a zabeležio je i najbrži krug čime je samo uvećao uspeh. Mirnom i staloženom vožnjom Karlos Sainc postarao se da uspeh ekipe iz Maranela bude veći. On je iskoristio "poklon" u vidu odustajanja Ferstapena i preuzeo drugo mesto. Sainc je time pomogao svom timu da ostvari dvostruku pobedu, prvu za Ferari još od 2019. godine.

Photo: Formula 1

Tragičar dana svakako je aktuelni svetski šampion Maks Ferstapen. Dobro je startovao i zadržao je drugo mesto osvojeno na kvalifikacijama. Posle prve promene guma vodio je sjajnu bitku na stazi sa Leklerom, činilo se da ima brzinu i trkački tempo za pobedu. Maks je u 44. krugu ponovo menjao pneumatike, prešao je na najmekšu komponentu. Delovalo je da je spreman da u preostalim krugovima stigne Leklera koji je u tom trenutku odabrao da ne menja gume. Dva kruga kasnije na stazu je izašlo vozilo bezbednosti. Pjer Gasli zaustavio je svoj Alfa Tauri na izlasku iz treće krivine, bolid je bio u plamenu. Redari su brzo reagovali, a Gasli je iz bolida izašao nepovređen. Lekler je iskoristio situaciju, otišao u boks na promenu guma i izgledalo je da nas u preostalih 10 krugova do kraja čeka direktan duel njega i Ferstapena. Dok su vozači bili iza vozila bezbednosti Ferstapen je timu prijavljivao da ima problema sa upravljanjem bolida. Iz garaže su stizale poruke da je sve u redu i da ne bi trebalo da ima problema da trku privede kraju. Na Ferstapenovu žalost, isšpostavilo se da problemi nisu ni malo bezazleni. On je solidno krenuo u restart trke nakon povlačenja vozila bezbednosti, ali problemi su bivali sve izraženiji. To je dovelo do toga da je u 54. krugu Ferstapen odustao iz trke – drugo mesto preuzeo je Sainc. Perez je u tom trenutku bio treći, pod pritiskom Luisa Hamiltona. Stvari su išle od lošeg ka gorem za Red Bul – iako je Perez držao Hamiltona iza sebe dva kruga pre kraja, bilo je očigledno da njegov bolid ne funkcioniše najbolje. To je i Serhio potvrdio preko timskog radija, rekavši da gubi snagu. Činilo se da će Meksikanac nekako ipak uspeti da završi trku, međutim na ulasku u prvu krivinu njegov bolid se jednostavno zaustavio. To je bio kraj nadama Red Bula da može do poena na otvaranju sezone. Hamilton je kroz cilj prošao treći što je odličan rezultat. Tokom trke bilo očigledno da Mercedes nema ni brzinu ni tempo da se nosi sa Ferarijem i Red Bulom. Iznenađenje dana svakako je peto mesto Kevina Magnusena u Hasu. Istina je da su mu dešavanja na stazi i odustajanja pre svega Gaslija, a zatim i Red Bulovog dvojca išla na ruku. Međutim, to nikako ne umanjuje supeh Magnusena, koji je tokom cele trke bio u poenima.

Valteri Botas je na kraju završio šesti iako se posle veoma lošeg starta činilo da će mu za osvajanje bodova trebati pravo čudo. On je bio u pravo vreme na pravom mestu, iz boksa ekipe reagovali su na vreme, i Valteri je osvojio vredne bodove u prvoj trci za Alfa Romeo. Uspeh tima upotpunio je mladi Džou koji je trku završio deseti i osvojio svoj prvi bod u F1 šampionatu. Alpina je imala relativno neubedljiv nastup. Međutim, kada se sve sabere i oduzme, Francuski tim može biti zadovoljan što su oba vozača završila među osvajačima bodova. Okon je bio sedmi (i pored 5 sekundi kazne za incident sa Šumaherom), a Alonso deveti. Između njih dvojice smestio se Cunoda u Alfa Tauriju. Najbolji od onih koji nisu osvojili bodove bio je Mik Šumaher na 11. mestu. Treba reći da je njegova trka bila kompromitovana odmah na startu kada ga je Okon okrenuo na stazi. Nismo mnogo očekivali od Vilijamsa na startu sezone, tako da 13. mesto Albona i 16. Latifija nisu iznenađenje. Ono što jeste interesantno je 14. i 15. mesto Meklarenovih vozača Rikarda i Norisa. Isto važi i za 12. mesto za Strola i 17. za Hulkenberga u Aston Martinu.

Photo: Formula 1

Sledeća trka u F1 šampionatu na rasporedu je već za nedelju dana, idemo u Saudijsku Arabiju na stazu Džeda.

219 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page