top of page

Alonsu vraćeno treće mesto!

Fernandu Alonsu je posle trke u Saudijskoj Arabiji najpre oduzeto treće mesto, da bi mu posle revizije odluke bilo vraćeno.

Photo: Formula 1

Alonso je na trci u Džedi kroz cilj prošao treći, ali je posle trke kažnjen sa 10 sekundi, jer prvu kaznu od 5 sekundi za prekršaj na startu trke nije pravilno odradio, pa je ostao bez podijuma. Ipak, posle skoro četiri sata nakon kraja trke, FIA je donela novu odluku, kojom je poništila prethodnu i vratila Alonsu zasluženo mesto.


Sudije su najpre dobile informaciju da je Alonso u boksu pravilno odradio kaznu od 5 sekundi za prekršaj na startu trke. U poslednjem krugu sudije dobijaju informaciju da ipak nije sve bilo kako treba – pregleda se snimak na kome se vidi da je mehaničar sa dizalicom na zadnjem kraju ipak dotakao Alonsov bolid pre nego što je isteklo 5 sekundi, i Alonso dobija 10 sekundi kazne.

Aston Martin se žalio na odluku i sudijama je prikazan video snimak sa sastanka na kome su dogovarane smernice za služenje vremenskih kazni u boksu – na snimku je čak sedam primera u kojima se dodiri bolida dizalicom nisu kažnjavali. Na osnovu dokaza koje je Aston Martin prikazao, sudije zaključuju da jasan dogovor o kazni za takve slučajeve ne postoji, i poništavaju kaznu od 10 sekundi koja je Alonsa sa trećeg pomerila na četvrto mjesto.


Posle kompletnog, slobodno se može reći "cirkusa" u režiji FIA , Fernando Alonso je ipak potpuno zasluženo zabeležio jubilarni 100. podijum u karijeri.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!

139 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page