top of page

Analiza: Uporedni prikaz duela unutar timova

Prošlo je 13 trka ovogodišnje sezone - vreme je da se "podvuče crta" i da se vidi kakvi su odnosi unutar timova.

Photo: Formula 1

Zvanični F1 sajt objavio je analizu duela unutar timova posle 13 trka. Pri ocenjivanju vozača vođeno je računa o pozicijama na kvalifikacijama i na kraju trke, kao i o trkama koje vozači nisu završili. Krećemo redom, po stanju u šampionatu konstruktora...


Red Bul

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen u potpunosti je dominirao nad Serhiom Perezom – ima osam pobeda naspram jedne Perezove. Meksikanac je imao jednu pol poziciju, a trenutno zaostaje 85 poena za Ferstapenom u generalnom poretku.


Maks je imao dva odustajanja (Bahrein i Australija) dok Čeko tri puta nije završio trku – Bahrein, Kandada i Austrija. Treba dodati da je Ferstapen pobedio i na obe sprint trke.


Ferari

Photo: Formula 1

Šarl Lekler je drugi a Karlos Sainc peti u generalnom poretku, sa 22 poena zaostatka za Leklerom. Monačanin ima prednost kada su u pitanju kvalifikacije – osvojio je sedam pol pozicija dok je Sainc samo jednom, u Silverstonu, bio najbrži. Kada se posmatraju pobede na trkama, Lekler vodi sa 3:1.


Pouzdanost bolida bila je problem za Ferarijeve vozače, jer Sainc je imao čak četiri odustajanja, a Lekler tri. Da stvar bude još nepovoljnija za Ferari, sva tri Leklerova odustajanja desila su se kada je bio na pol poziciji.


Mercedes

Photo: Formula 1

Iako je Džordž Rasel bio među pet najboljih svakog trkačkog vikenda, osim Silverstona gde nije završio trku, njegova prednost nad Luisom Hamiltonom iznosi svega 12 poena. Hamilton je imao težak početak sezone (deseto mesto u Saudijskoj Arabiji i trinaesto u Imoli). Međutim, u poslednjih pet trka Hamilton je bio na pobedničkom podijumu.


Mercedes nema problema sa pouzdanošću bolida – odustajanje Rasela u Silverstonu je bio jedini slučaj da nisu završili trku. Sve pobrojano dovelo je do toga da je Mercedes smanjio razliku u šampionatu konstruktora na samo 30 poena zaostatka za Ferarijem.


Alpina

Photo: Formula 1

Sedamnaest poena deli Estebana Okona na osmom i Fernanda Alonsa na desetom mestu u generalnom plasmanu. Francuski tim osvajao je bodove na svakom trkačkom vikendu, osim u Imoli.


Alonso je bolji u kvalifikacijama (kvalifikovao se u prvi startni red u Kanadi), ali je Okon osvojio više poena - imao je samo jedno odustajanje i najlošiji plasman bilo mu je 14. mesto. Alonso je imao dva odustajanja, i najlošiji plasman na 17. mesto. Obojica su uspeli da zabeleže plasman među pet najboljih.


Meklaren

Photo: Formula 1

Lando Noris ima 57 poena prednosti nad Danielom Rikardom – veću razliku u odnosu na timskog kolegu ima samo Ferstapen nad Perezom! Noris je jedini vozač van prvih šest u generalnom plasmanu koji je bio na pobedničkom postolju (uspeo je to u Imoli), i poene je osvajao deset puta, naspram Rikardovih pet puta.


Noris je ubedljivo bolji i u kvalifikacijama (11:2), i jedino je još unutar Hasa i Viliamsa slična razlika između timskih kolega po tom pitanju. Rikardov najbolji rezultat je isti i u kvalifikacijama i u trkama, a to je šesto mesto.


Alfa Romeo

Photo: Formula 1

Novajlija Džou je vozač sa najviše odustajanja u dosadašnjem toku sezone. Stoga ne čudi da je Valteri Botas osvojio 90 posto svih poena za Alfa Romeo. Najbolji plasman mladog Kineza bio je osmo mesto u Kanadi, kada je Alfa poslednji put i "uzela" poene.


Botas je imao tri odustajanja, i mnogo problema sa pouzdanošću bolida. Njegov najbolji rezultat u sezoni je peto mesto, ali to je bilo još na početku, u Imoli.


Has

Photo: Formula 1

Mik Šumaher imao je katastrofalan start sezone – u prvih devet trka nije osvojio ni poen, a zbog incidenta u kvalifikacijama nije ni startovao trku u Saudijskoj Arabiji. Ipak, mladi Nemac je bio osmi u Silverstonu (startovao sa 19. mesta) i šesti u Austriji.


Iskusni Kevin Magnusen bio je deseti u Britaniji i osmi u Austriji, ali je on startovao mnogo bolje nego Šumaher. Peto mesto u Bahreinu njegov je najbolji rezultat, a poene je osvojio još u Saudijskoj Arabiji i Italiji. Što se odustajanja tiče, Magnusen vodi sa 4:2.


Alfa Tauri

Photo: Formula 1

Pjer Gasli i Juki Cunoda prilično su izjednačeni ove sezone. Francuz je ipak malo bolji, kako u kvalifikacijama tako i u trkama, čemu u prilog govori osvojenih 13 poena više.


Cunodin najbolji rezultat je sedmo mesto u Imoli, dok je Gasli u Azerbejdžanu bio najbolji, osvojivši peto mesto. Od te trke tim je imao tri odustajanja, i nije poentirao u poslednjih pet trka, bez obzira na veliki paket nadogradnji predstavljen u Francuskoj.


Aston Martin

Photo: Formula 1

Sebastian Fetel i Lens Strol izjednačeni su kada je u pitanju završavanje trka – Fetel je završio šest a Strol pet trka, ali treba podsetiti da je Fetel propustio prve dve trke. Ipak, kada se pogledaju osvojeni poeni, prednost je na strani četvorostrukog šampiona, koji je osvojio 16 od 20 poena za Aston Martin.


Fetel je zabeležio i najbolji rezultat za tim, šestim mestom u Azerbejdžanu, dok je Strol četiri puta bio deseti. Aston Martin nije imao previše problema sa pouzdanošču – Fetel je odustao u Australiji i u Majamiju, a Strolu je Baku bio "baksuzan".


Viliams

Photo: Formula 1

Slavni britanski tim ima svega tri poena na kontu, i sva tri osvojio je Aleks Albon. Svi parametri idu u korist Albona, uz svega dva "bljeska" Nikolasa Latifija – ušao je u Q3 deo kvalifikacija u Silverstonu, i bio je najbrži na trećem treningu u Mađarskoj.


Vredan pažnje je podatak da je Albon poene osvojio u prvih pet trka. Bio je deseti u Australiji i deveti u Majamiju. Od tada pa sve do kraja prvog dela sezone u Mađarskoj, u Viliamsu "vlada suša" po pitanju osvajanja poena.

143 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page