top of page

Dominantna pobeda Ferstapena u Belgiji

Maks Ferstapen dominantno je pobedio u trci za Veliku nagradu Belgije. Dvostruku pobedu Red Bulu doneo Perez drugim mestom, Sainc treći.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Ako je možda i bilo nedoumica ko je najozbiljniji kanditat za titulu šampiona, onda ih posle trke u Belgiji više nema - Maks Ferstapen i Red Bul pomeli su konkurenciju na legendarnoj stazi Spa Frankošamp, i pokazali da su u ovom trenutku klasa za sebe!


Belgija nas je dočekala sunčana, sa gotovo idealnim uslovima za trku. Na žalost tima Alfa Tauri, oba njihova vozača morala su u trku da krenu iz pit lejna, zbog problema sa bolidima. To je značilo da Ferstapen startuje poziciju više od predviđene, sa 14. mesta, na mekim gumama. I Lekler je startovao na mekim gumama, dok je među vodećima samo Sainc odabrao korišćene meke pneumatike.


Španac je dobro startovao, i poveo trku. Za razliku od njega, Perez je imao loš start, i odmah je izgubio poziciju od Alonsa. Dobro je startovao i Hamilton, ali su Alonso i on imali kontakt, nakon kojeg je Hamilton u prvom krugu odustao. Alonso je bio veoma ljut na Hamiltona i njegov potez, javivši timu da "on zna da vozi samo kada startuje prvi".

Photo: Formula 1

Pored staze trku je završio i Botas, koji se izbegavajući Latifija okrenuo i nasukao u šljunku. Zbog Hamiltonovog bolida na stazu izalazi sejfti kar. Trka je nastavljena u četvrtom krugu - Sainc se dobro restartuje i zadržava prvo mesto, a iza njega su Perez, Rasel i Alonso. Ferstapen i Lekler probijali su se ka vrhu, ali Ferarijev vozač nije imao sreće. Prijavio je timu da se predni desni točak dimi, i pozvan je u boks.


Ispostavilo se da je zaštitna folija sa nečije kacige ušla u uvodnik vazduha za hlađenje kočnice. Mehaničari su rešili su problem, montirane su srednje tvrde gume i Lekler se vraća na stazu, ali tek na 16. mesto. Ferstapen je prosto leteo stazom, do sedmog kruga već je bio četvrti, i bilo je jasno da je ozbiljan kandidat za pobedu. Krug kasnije Maks je treći, iza Pereza.


Vodeći Sainc u boks odlazi u 11. krugu i vraća se na poziciju šest, na srednje tvrdim gumama, a Ferstapen preuzima vođstvo. Šarl Lekler se u međuvremenu domogao petog mesta. Oba Red Bula odlaze u boks u 15. krugu - najpre Perez, koji se na stazu vraća ispred Leklera, a za njim u boks odlazi i Ferstapen.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Sainc je ponovo vodeći, ali Red Bulovi smanjuju razliku iz sektora u sektor. Ferstapen obilazi Pereza, a iza njihovih leđa vodi se borba za četvrto mesto. Rasel oblazi Leklera, i preuzima četvrto mesto. Leklerov tempo značajno je opao, i pretpostavka je da možda čuva pneumatike.


Ferstapen se u 18. krugu vraća na vodeću poziciju preticanjem Sainca bez problema, i jasno je da Ferari nema brzinu da se odupre Red Bulu. To potvrđuje i Perez koji tri kruga kasnije lako pretiče Sainca. Red Bulovi vozači voze svoju trku, ostalo je da se vidi kako će se stvari razviti za ostatak karavana.


Da za Ferari nešto ne funkcioniše kako treba potvrđuje činjenica da je Rasel značajno brži od Sainca, smanjujući razliku u pojedinim krugovima za skoro čitavu sekundu. Sainc zbog toga odlazi u boks i na stazu se vraća na tvrdim pneumaticima. Lekler takođe ide u boks, ali on uzima srednje tvrde gume.

Photo: Rudy Carezzevoli / Getty Images / Red Bull Content Pool

Perez u boks odlazi u 28. krugu i na tvrdim se gumama vraća na treće mesto ispred Sainca. Vodeći Ferstapen i Rasel su u tom trenutku i dalje na srednje tvrdim gumama. Rasel u po tvrde gume odlazi dva kruga kasnije i vraća se na stazu iza Sainca. Vodeći Ferstapen ima veliku prednost - odlazi u boks po nove srednje tvrde gume i vraća se na prvo mesto.


Šarl Lekler je u međuvremenu stigao do pete pozicije, i to je maksimum koji može da postigne - to mu potvrđuje i tim kroz komunikaciju. Mercedes očigledno bolje koristi tvrde gume od Ferarija, pa Rasel smanjuje prednost koju Sainc ima, i čini se da treće mesto nije zagarantovano Špancu.


Razlika je sa preko šest sekundi pala na ispod dve, ali Rasel od toga više nije mogao. Sainc je malo pojačao a Rasel imao sitnu grešku, pa je Sainc uspeo da se odbrani, čak i da malo poveća prednost četiri kruga pre kraja trke. Za to vreme prednost Ferstapena nad Perezom porasla je na preko 17 sekundi.

Photo: Formula 1

Trka nije protekla bez "brljotine" Ferarija - u pretposlednjem krugu Lekler sa petog mesta ide po meke gume, želeći da postavi najbrži krug trke. Međutim, na stazu se vraća iza Alonsa, na šesto mesto. Srećom po Ferari, Lekler uspeva u poslednjem krugu da prestigne Alonsa i vrati se na peto mesto, samo da bi posle trke zbog prekoračenja brzine u pit laneu dobio pet sekundi kazne, i ipak završio iza Alonsa.


U Mađarskoj je Ferstapen do pobede stigao nakon starta sa desete pozicije, a u Belgiji je pobedio startujući sa 14. mesta, i zabeležio 29. pobedu u karijeri. Maks je ubedljivo prvi u šampionatu, ali je posle Velike nagrade Belgije drugoplasirani Perez, sa 93 poena zaostatka. Lekler je pao na treće mesto i zaostaje za Ferstapenom 98 poena.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Kombinacija Ferstapen - Red Bul u ovom trenutku nema konkurenciju, i trka u Belgiji je to savršeno jasno pokazala. Da li će dominacija "bikova" da se nastavi videćemo već za nedelju dana, na domaćoj stazi Maksa Ferstapena - Zandvort u Holandiji.


28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page