top of page

EKSKLUZIVNO - Gvanju Džou intervju!

Gvanju Džou, vozač Alfa Romea dao je ekskluzivni intervju za naš sajt.

Photo: Florent Gooden / DPPI / Mediahub Sauber Group

Gvanju Džou, mladi kineski vozač, odvezao je prvu sezonu za tim Alfa Romeo. Za samo godinu dana pobrao je simpatije velikog broja ljubitelja Formule 1. Kako je počela i tekla njegova trkačka karijera, šta ga čini dobrim vozačem, kao i o drugim zanimljivostima - čitajte u ekskluzivnom intervjuu koji je Džou dao za našu redakciju...


Krenimo od početka – Vaša trkačka karijera počela je 2010. godine. Vozili ste u juniorskoj diviziji šampionata Kine u kartingu, ostvarili ste osam "grand slam" pobeda u osam rundi prvenstva. Pored toga proglašeni ste za vozača sa najviše potencijala. Kakva su Vam sećanja na taj period života?

Vrlo rado se sećam tog perioda. Bio sam na početku karijere, sve je za mene bilo novo i uzbudljivo. Nivo takmičenja je bio visok, i bio sam nestrpljiv da što pre pružim najbolje što mogu kako bih ostvario zacrtane ciljeve. Bilo je izazovno, ali uspeo sam stići na vrh, rekordi koje sam tada postavio još uvek stoje. Posle te sezone, moji roditelji i ja doneli smo odluku da se preselimo u Veliku Britaniju, da bih se u potpunosti posvetio trkanju.


2013. godine osvojili ste britanski Rotaks karting šampionat i Evropski kup izazivača. Postali ste prvi i jedini Kinez kome je to pošlo za rukom u evropskom karting takmičenju. Da li ste već tada znali da ćete biti vozač kakav ste danas i da je Vaš cilj Formula 1?

Formula 1 je od početka bila moj cilj. Nivo takmičenja u evropskom kartingu je mnogo viši nego u Kini, ali sam se uspeo dokazati. Bilo je mnogo talentovanih vozača sa kojima sam koračao istim putem prema višim kategorijama trkanja, a meni je mnogo značilo da se odmerim sa njima - da bih video gde sam.


Pobedili ste u Francuskoj na F3 trci 2018. godine, a sledeće ste godine već vozili u F2 šampionatu. U prvoj sezoni Formule 2 pet puta ste bili na podijumu, osvojili jednu pol poziciju i dobili nagradu "Novajlija godine". Kakav je bio prelazak iz F3 u F2? Da li je već tada bilo jasno ste veoma blizu Formule 1?

Prelazak iz F3 u F2 za mene je bio krucijalan, tada shvatio da zaista imam šansu da se približim Formuli 1. U prvoj F2 sezoni trudio sam se da budem na vrhu i tražio sam načine da budem u vezi sa F1 što je moguće više. To sam radio da bi me timovi ubacivali u test programe i vodili sa sobom na trkačke vikende.


Photo: Florent Gooden / DPPI / Mediahub Sauber Group

Kako ste se osećali kada ste potpisali svoj prvi F1 ugovor sa Alfa Romeom?

Bio sam presrećan, ostao sam bez reči! Osetio sam ogromno olakšanje jer je za to mesto konkurisalo nekoliko vozača. Bio je to emotivan trenutak za mene, kad sam čuo reči "sada si vozač Formule 1" moj san se ostvario!


Kako ste odabrali trkački broj?

Osim Formule 1, veliki sam ljubitelj košarke. Oduvek sam bio navijač Los Anđeles Lejkersa i posebno Kobija Brajanta, zato sam odabrao broj 24.


Koje ciljeve ste postavili za prvu sezonu u Formuli 1?

Osnovni cilj je bio da se što pre prilagodim na bolid i potpuno novo radno okruženje. Osvojio sam poene na debiju, i to je mnogo više nego što sam očekivao i nadao se. Namera je bila da konstantno napredujem kroz sezonu, da popravljam performanse, da se što češće plasiram u drugu rundu kvalifikacija i tako dalje. Mislim da slobodno mogu reći da sam to ostvario. Mnogo sam naučio kao novajlija, i sva ta iskustva će mi pomoći u pripremama za sezonu 2023.


Šta Vas je najviše iznenadilo po dolasku u Formulu 1? Koliko je drugačije u poređenju sa F2?

Ima nekoliko osnovnih razlika između F1 i F2, osim naravno bolida. Najpre, u F1 garaži radi dvostruko više ljudi. Mnogo je više sastanaka oko tehničkih stvari, ali je i mnogo više aktivnosti van staze i bolida. To se pre svega odnosi na rad sa sponzorima i medijima, poput fotografisanja, PR aktivnosti, intervjua...


Photo: Florent Gooden / DPPI / Mediahub Sauber Group

Šta je za Vas najteži deo posla F1 vozača?

Biti vozač Formule 1 je izazovno – morate uvek da budete na najvišem nivou. Potrebno je dati maksimum performansi, i davati sve od sebe zajedno sa timom i za tim. Vozači su članovi veoma elitnog kluba, svega vas je 20 na gridu, i pored svih teškoća koje nosi sa sobom, biti F1 vozač najbolji je posao na svetu.


Možete li uporediti bolid za 2022. sa onim iz prethodne ere koje ste testirali? Da li ste morali da menjate ili prilagođavate stil vožnje?

Svaki put kada pređete u višu kategoriju, morate da prilagodite stil vožnje prema bolidu koji je za vas nov – to je takođe deo posla profesionalnog trkača.


Da li je teško započeti F1 karijeru i deliti garažu sa iskusnim vozačem kakav je Valteri? Kakva su Vaša iskustva iz trkanja i rada sa njim, posebno po pitanju razvoja i podešavanja bolida?

Od samog starta Valteri je sjajan prema meni, možda i najbolji od svih timskih kolega koje sam imao. Veoma je iskusan, što znači da je mogao da odgovori na sva moja pitanja tokom sezone, ali je on radio i više od toga. Često je znao da dođe do mene i da me pita da li ima nešto što bih hteo da znam, o nečemu da pričam sa njim, što veoma cenim. Imamo i sličan stil vožnje, mnogo smo razmenjivali informacije a to je bilo od velikog značaja za tim.


Photo: Florent Gooden / DPPI / Mediahub Sauber Group

Slobodno možemo reći da je Vaša prva godina u F1 bila veoma dobra. Verovatno ste najpouzdaniji "novajlija" u poslednjih nekoliko decenija. Kako gledate na sezonu?

Apsolutno sam uživao u prvoj sezoni. Bilo je to ostvarenje sna. Istina, imao sam i uspone i padove, ali sam uspeo da nadmašim svoja očekivanja.


Imali ste malo grešaka, vozite samopouzdano, i osvojili ste srca mnogih ljubitelja Formule 1. Šta je Vaš recept za dobru i pouzdanu vožnju?

Trudim se da uvek dam sve najbolje od sebe, i da timu donesem dobar rezultat.


Imali ste strašno izletanje sa staze u Silverstonu, koliko je teško bilo ponovo sesti u bolid i trkati se?

Nije bilo teško, uopšte – već u nedelju uveče posle incidenta, bio sam željan da se vratim u bolid. Vrlo brzo sam to i uradio, jer je trka u Austriji bila samo sedam dana posle Silverstona. Bilo mi je drago što mogu da se vratim u bolid i da se trkam posle svega nekoliko dana.


Photo: Antonin Vincent / DPPI / Mediahub Sauber Group

Mnogi vozači kroz celu karijeru ne iskuse takav sudar – da li Vam je iskustvo sa Silverstona pomoglo da postanete bolji i jači vozač?

Definitivno jeste. To me je zaista očvrslo, a sa druge strane poslužilo je i kao dokaz koliko su dobre i efikasne mere bezbednosti u našem sportu.


Da li osećate odgovornost ili dodatni pritisak zbog toga što ste prvi kineski vozač u istoriji Formule 1?

Za mene je velika čast što predstavljam Kinu u vrhunskom sportu. Mislim da je bio veliki trenutak za kineski motosport kad je objavljeno da ću biti u F1. Zvuči neverovatno da sam prvi iz svoje zemlje u Formuli 1, bio je težak put do toga ali sam izuzetno srećan što sam to ostvario. Nadam se da ćemo se sledeće godine trkati u Šangaju, bilo bi to sjajno za sve kineske navijače, i veoma bih voleo da nastupim pred njima.

Imate ugovor sa Alfa Romeom za 2023, da li već razmišljate o sezoni 2024. ili ste fokusirani samo na sledeću godinu?

Potpuno sam usredsređen samo na sledeću godinu. Želim da budem bolji nego što sam bio ove sezone. Šta će biti posle? O tome ću razmišljati kad za to dođe vreme.


Da li volite i pratite još neki sport osim Formule 1?

Kao što sam rekao, volim košarku. Kad smo bili na trci u Americi imao sam priliku da posetim trening kamp Lejkersa. Nadam se da ću uskoro moći da ih gledam uživo na nekoj utakmici.


Photo: Julien Delfosse / DPPI / Mediahub Sauber Group

Na kraju, želimo da Vam zahvalimo što ste odvojili vreme za naše čitaoce, bilo nam je veliko zadovoljstvo. Ako želite, možete poslati poruku navijačima sa prostora Srbije i regiona.

Želim da se zahvalim navijačima na podršci koju pružaju našem sportu, unapred se radujem susretu sa njima na stazama sledeće godine.


Preuzimanje intervjua, u celosti ili delovima, dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora - ©2022 Formula Manijak.

784 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page