top of page

EKSKLUZIVNO - Juki Cunoda intervju!

Updated: Dec 5, 2022

Juki Cunoda, vozač Alfa Taurija, ekskluzivno za naš sajt govori o svojoj F1 karijeri.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

F1Manijak: Kako ste odabrali trkački broj?

Juki Cunoda: Dok sam se trkao u kartingu koristio sam broj 11, i taj broj sam hteo da koristim u Formuli 1. Međutim, broj već koristi Perez, pa sam rešio da ga udvostručim i tako sam dobio broj 22.


F1Manijak: Vas ne zanima samo Formula 1, već i drugi sportovi – recite nam malo više o sportovima koje pratite i kojima se bavite.

Juki Cunoda: Volim da gledam dosta različitih sportova, poput recimo fudbala, ali nemam mnogo prilika za to. Više volim da učestvujem u sportu nego da gledam, veoma uživam u vejkbordingu, skijanju, košarci – volim da se takmičim, tako sam nastrojen i uživam u svakom sportu.


F1Manijak: Prešli ste u Formulu 1 posle samo jedne sezone u Formuli 2 – da li ste očekivali da ćete tako brzo napredovati?

Juki Cunoda: Nisam očekivao da ću tako brzo biti F1 vozač, ali znao sam da ako želim da postanem jedan on njih, da moram da budem što je moguće brži. Zadovoljan sam ostvarenim do sada. Znate, vozači Formule 1 su poslednjih godina sve mlađi, tako da mislim da je dobro biti mlad.


F1Manijak: Koliko je Formula 1 drugačija od F2, iz vozačke perspektive?

Juki Cunoda: Kada se poredi sa F2, najočitija razlika je brzina, pogotovo ubrzanje i kočenje, tu je stvarno velika razlika. Sećam se vožnje F1 bolida u Imoli, čak i po kiši kada je mnogo manje prijanjanje i kada raspolažete sa manje snage, ipak je velika razlika u poređenju sa Formulom 2. Takođe, okruženje je drugačije, mnogo više ljudi gleda Formulu 1 i ona privlači mnogo više pažnje od F2.


F1Manijak: Franc Tost, šef Vašeg tima, kaže da brzo učite. Šta vam je bilo najteže da savladate i čemu da se prilagodite u F1?

Juki Cunoda: Najteže je bilo povratiti samopouzdanje. To sam izgubio prošle godine posle Imole, i nisam znao kako da rešim taj problem. Bilo je teško ponovo izgraditi samopouzdanje koje sam imao pre toga.

Photo: Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool

F1Manijak: Šta je glavna razlika između debitantske i Vaše druge sezone u Formuli 1?

Juki Cunoda: Generalno je velika razlika. Mislim da sam mnogo bolji nego prošle godine, pre svega po pitanju samopouzdanja, po tome kako prilazim i kontrolišem situaciju (naročito u društvenim medijima), i osećam se opuštenije.


F1Manijak: Šta su vam ciljevi u drugoj F1 sezoni?

Juki Cunoda: Želim da osvojim što je moguće više poena i da pobedim Pjera Gaslija.


F1Manijak: Kako bi ste na skali od 1 do 10 ocenili svoje vožnje ove godine, poredeći ih sa prošlom godinom? Gde vidite razliku?

Juki Cunoda: Za vožnju bih dao ocenu 7, možda i 8. Razlika je u samouvorenost i posebno u načinu kojim sada prilazim svakoj sesiji. Sada znam kada i kako treba da pritiskam da bih dobio najviše od bolida, u datim okolnostima.


F1Manijak: Vaš najbolji rezultat u F1 je četvrto mesto u Abu Dabiju prošle godine – kako ste se osećali posle trke, nakon sjajnog rezultata?

Juki Cunoda: Osećao sam se zaista sjajno, a to je bila poslednja trka prošle godine. Uspeo sam da u toj trci upotrebim sve što sam naučio tokom sezone, svo iskustvo koje sam do tada stekao. Bilo je dobro i za mene i za tim što sam uspeo da pokažem šta znam, lakše smo ušli u 2022. godinu.


F1Manijak: Izgledate mnogo opuštenije ove sezone, i čini se da lakše držite stvari pod kontrolom – da li grešimo u oceni?

Juki Cunoda: Saglasan sam sa vama, lakše se prilagođavam različitim situacijama, što automatski znači da sam manje pod stresom, opušteniji sam. Više ne zazirem od različitih mogućih razvoja situacija.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

F1Manijak: Vaše samopouzdanje, a delom i temperament, pomalo nas podsećaju na Ferstapena. Kako se nosite sa pritiskom toga što ste vozač Formule 1?

Juki Cunoda: Čim stavim kacigu i sednem u bolid, zaboravljam na pritisak, kao da sam ušao u drugi svet. To je moja dobra strana, i drago mi je što je tako. Kada sam van staze osećam pritisak, i moguće je da budem loše raspoložen, ali čim je kaciga na glavi, ja sam odlično.


F1Manijak: Kakvo je Vaše poređenje bolida iz prošle i ove sezone? Da li ste u novim bolidima morali da promenite ili prilagodite stil vožnje?

Juki Cunoda: Nisam morao mnogo da menjam ili prilagođavam stil vožnje. Izgradio sam ga kroz prethodne kategorije koje su me i dovele u F1, tako da moj stil odgovara skoro svakom bolidu. Malo je drugačija situacija kada je u pitanju čuvanje i kontrola pneumatika.


F1Manijak: Čime bi ste se bavili da niste vozač Formule 1?

Juki Cunoda: Da nisam u Formuli 1, možda bih se trkao u nekoj kategoriji u Japanu, ili bih bio kuvar.


©2022 Formula Manijak - Preuzimanje intervjua, u celosti ili delovima, dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora.

813 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page