top of page

Ferari u specijalnim bojama na Monci

Ferari će u Monci posebnim bojama obeležiti 100. godišnjicu čuvene staze i 75. godišnjicu proizvodnje prvog Ferari automobila.

Photo: Formula 1

Žuta boja dodata je na prednje i zadnje krilo, halo i poklopac motora, a biće je i na vozačkim kombinezonima i na kacigama. Brojevi na bolidima takođe će biti žuti.


"Od kada je pre 75 godina osnovana kompanija za proizvodnju automobila, Enco Ferari je pored plave boje sa grba Modene izabrao da na grbu, propetom konju sa trobojnicom, bude i žuta boja. Žuta je odvek bila deo DNK marke iz Maranela pored jedinstvene Ferari crvene.


Početkom 20. veka, tadašnje Međunarodno udruženje priznatih automobilskih klubova, odredilo je crvenu kao zvaničnu boju italijanskih trkačkih automobila, pa je Enco morao da je prihvati kao boju za svoju "Scuderia Ferrari".


Žuta je zbog toga druga boja koju je osnivač odabrao da bude deo grba koji je dizajnirao, nakon što prihvatio molbu da grbu ima motiv propetog konja – motiv porodice slavnog italijanskog ratnog heroja Frančeska Barace", kaže se zvaničnom saopštenju tima Ferari.

30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page