top of page

Ferstapen: Ovo je fantastično!

Maks Ferstapen je pobedom u Japanu postao svetski šampion po drugi put. Kako sam kaže, osećaj je fantastičan.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Trka u Japanu bila je kraj nagađanjima kada će Ferstapen osvojiti titlulu šampiona po drugi put uzastopno – pobeda na Suzuki, uz treće mesto kažnjenog Leklera označili su da je Maks šampion Formule 1. Iako je grafika FOM-a sa kaznom Lekleru pokazivala informaciju da je Maks svetski prvak, postojala je sumnja da se radi o grešci pošto je odveženo manje od 75% trke. Sam Maks je mislio da će za potvrdu titule ipak morati još da sačeka, ali je obavešten da može početi sa slavljem.


"Ovo je fantastično. Dok je trka trajala nisam znao šta će odlučiti po pitanju poena. Moj cilj je bio pobeda, i kada sam prošao kroz cilj pomislio sam "u redu, bila je ovo odlična trka ali još nisam šampion. Dok sam davao intervju posle trke video sam kako mehaničari slave i nije mi bilo jasno šta se dešava. Zatim sam shvatio da je Čeko drugi, a ne Lekler, ali i dalje nisam znao da li se radi o punim poenima ili samo polovini. Tada mi je prišao FIA medijski delegat i rekao mi da sam šampion. Ne znam tačno kako to ide, ali rekli su mi da imamo dovoljno poena i da sam ponovo šampion", rekao je Maks posle trke.


Nesporazum je nastao iz tumačenja pravila koja su pisana prošle godine nakon Velike nagrade Belgije, a koja određuju koliko će poena biti dodeljeno u trkama koje budu prekinute i ne budu nastavljene. Međutim, iako je trka u Japanu prekinuta, čini se da je stvar u tome što je nastavljena i završena unutar predviđenog vremena od tri časa. Maks je to ovako prokomentarisao:


"Iskreno, ne smeta mi zabuna, bilo je i smešno pomalo. Na kraju, rezultat se neće promeniti. Kada sam prošao kroz cilj, to nije bilo dovoljno čak i da sam znao da ću dobiti pune poene. To ne bi ništa promenilo."


Kazna za Leklera uz pomeranje na treće mesto, kao i dodeljivanje punih poena, bili su dovoljni da Maks Ferstapen stekne potrebnu razliku u poenima kako bi četiri trke pre kraja titulu i matematički osvojio. Holanđanin je tako osvojio drugu titulu i pridružio se elitnoj listi vozača kojima je to uspelo na legendarnoj Suzuki.


18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page