top of page

Ferstapen pobednik sprint trke u Imoli

Maks Ferstapen pobednik je sprint trke na stazi Enco i Dino Ferari, čime je osigurao i prvo startno mesto za sutrašnju trku.


Photo: Formula 1

Uzbudljivu Sprint trku svetski šampion rešio je u svoju korist, osigurao je i prvo startno mesto za sutrašnju Veliku nagradu. Drugo mesto osvojio je Šarl Lekler, treći je kroz cilj prošao Serhio Perez, a četvrti Karlos Sainc. Uvertira za uzbudljivu sprint trku, koja nam je donela dosta akcije na stazi bio je drugi slobodni trening - vožen po suvom. Neočekivano najbrži na treningu bio je Džordž Rasel u Mercedesu – postavio je vreme 1:19:457. To je za manje od desetinku brže od drugoplasiranog Pereza u Red Bulu. Treći je bio Lekler, a četvrto najbolje vreme postavio je Luis Hamilton.

Photo: Formula 1

Sprint trka

Prva ovogodišnja sprint trka donela nam je dosta uzbuđenja i akcije na stazi. Šarl Lekler je odlično startovao, već do prve krivine uspeo je da pretekne Ferstapena i preuzme prvo mesto. Njegov timski kolega Sainc takođe je dobro počeo trku - uspeo je već u prvom krugu nadoknaditi dve pozicije i zauzeti osmo mesto. Osim vozača Hasa, Magnusena i Šumahera, koji su u trku krenuli na srednje tvrdim gumama - svi ostali su odabrali meku komponentu pneumatika. Već u prvom krugu imali smo vozilo bezbednosti na stazi. Došlo je do kontakta između Gaslija i Džoua, naime Gasli je uspeo da stigne do boksa, a Džou nije imao sreće te je ostao pored staze.

Photo: Formula 1

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, i nismo dugo čekali da počnu dueli na stazi. Protagonisti prvog okršaja bili su Alonso i Sainc - posle greške Alonso je bio pod pritiskom Ferarijevog vozača. Sainc je ipak odlučio da ne rizikuje i to mu se isplatilo dva kruga kasnije kada je bez pomoći DRS sistema i to bez problema obišao Alonsa na ciljnom pravcu. Gotovo sva preticanja u sprint trci videli smo u jedinoj DRS zoni, na startno-ciljnom pravcu. Perez je pretekao Magnusena uz korišćenje DRS-a, isto je uradio i Botas ostavivši iza sebe Fetela. Perez je imao veoma dobar tempo, pa je u kratkom roku stigao do treće pozicije preticanjem Norisa u Melklarenu. Nekoliko krugova kasnije, Sainc pretiče Rikarda i stiže do petog mesta, da bi pred sam kraj trke uspeo da obiđe Norisa i kroz cilj prođe četvrti.

Photo: Formula 1

Dok su se iza njihovih leđa vodile bitke za bodove, lider trke Lekler i njegov pratilac Ferstapen bili su u svom svetu. Odbrojavali su krugove i pripremali se za kraj trke. Poslednjih pet krugova donelo nam je veoma lepu i uzbudljivu borbu. Ferstapen je uspeo da uđe u DRS zonu Leklera. Pokušao je dva puta da ga pretekne ali bez uspeha, međutim bilo je vidljivo da je izuzetno brz i da ima bolje sačuvane gume. Upravo je bolje stanje pneumatika na Red Bulovom bolidu odnelo prevagu. U pretposlednjem krugu Ferstapen pretiče Leklera na kraju startno-ciljnog pravca. Iako su oba vozača neposredno pre pomenutog preticanja proklizavala kroz krivine na vidno potrošenim gumama, Ferstapen je nešto bolje sačuvao pneumatike, i uspeo je da pretekne Ferarijevog vozača. Lekler jednostavno nije imao odgovor na Maksov potez i morao je da se zadovolji drugim mestom.

Photo: Formula 1

Sudeći po onome što smo danas videli u sprint trci, sutra nas očekuje veoma uzbudljiva "glavna" trka u Imoli, koja je na programu od 15 časova po našem vremenu.

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page