top of page

Izveštaj: Ferstapen pobednik u Kanadi

Maks Ferstapen pobedio je u Montrealu, šesti put se ove sezone popeo na najviši stepenik podijuma. Na postolju završili Sainc i Hamilton.

Photo: Formula 1

Aktuelni F1 šampion Maks Ferstapen pobednik je trke na stazi Žil Vilnev u Kanadi. Do poslednjeg kruga branio je prvo mesto od Sainca u Ferariju, i stigao do šeste pobede u sezoni.


Sainc je dao sve od sebe, ali jednostavno nije imao pravu šansu za napad, uvek je malo nedostajalo. Trkom u Kanadi svakako može da bude zadovoljan Luis Hamilton. Pored osvojenog trećeg mesta, ovo je prvi put u sedam trka da je bio bolji od timskog kolege Rasela.

Photo: Formula 1

Start trke nije doneo iznenađenja - Ferstapen je uspeo da odbrani prvo mesto jer Alonso uprkos najavama nije imao šansu ni da pokuša da ga prestigne. Sainc je zadržao treće mesto na startu, ali je već u trećem krugu stigao i prestigao Alonsa.


Perez i Lekler nadoknadili su po dva mesta na startu trke, ali Pereza je ubrzo izdao motor. Meksikanac je ostao pokraj staze što je izazvalo virtuelno vozilo bezbednosti. Red Bul povlači potez i u desetom krugu poziva Ferstapena u boks, a prvu poziciju preuzima Sainc. Ferstapen se na stazu vraća na trećem mestu, da bi u ubrzo prestigao Alonsa koji nije imao nikakve šanse da se odbrani.


Nekoliko krugova kasnije ponovo smo imali virtuelno vozilo bezbednosti - izazvao ga je Šumaher, koga je kao i Pereza izdao bolid. U boks po nove gume tada odlaze Okon, Rasel, Džou i oba Meklarenova vozača. Jedini koji do tog trenutka još nisu bili u boksu su Sainc, Alonso, Lekler i Strol.


Sainz ulazi u boks po tvrde gume odlazi u 21. krugu. Vraća se na na treće mesto, da bi krug kasnije prestigao Alonsa za drugu poziciju. Tri kruga kasnije i Luis Hamilton, koji je na istoj strategiji kao i vodeći Ferstapen, prestiže Španca. Alonso konačno u 29. krugu odlazi u boks, pošto su srednje tvrde gume potpuno istrošene.

Photo: Formula 1

Napredak sa pretposlednjeg na šesto mesto, koji je Lekler do tog trenutka ostvario na stazi, tim Ferarija je "prosuo" u boksu. Zaustavljanje u 42. krugu za promenu na srednje tvrde gume traje čak 5,3 sekundi. Zbog toga Lekler mnogo gubi i na stazu se vraća na dvanaestom mestu, iza Rikarda.


Vodeći Ferstapen krug kasnije odlazi u boks po drugi put, i vraća se na treće mesto, tik iza Hamiltona. Maks nije dobro podneo takav rasplet i prilično žustro reaguje preko timskog radija. Ipak, razlika u brzini je očigledna i Red Bulov vozač brzo preuzima drugu poziciju, sa 8 sekundi zaostatka za vodećim Saincom.


Iako u tim trenucima nije izgledalo da će Sainc još jednom u boks, tim Red Bula je smatrao da će Ferstapen na svežim gumama u preostala 22 kruga trke sigurno stići i prestići Ferarijevog vozača. Međutim, u 49. krugu Cunoda neposredno po izlasku iz boksa završava u zaštitnoj ogradi u prvoj krivini, i na stazu izlazi vozilo bezbednosti.


Poklon koji im je pao u krilo u Ferariju koriste da pozovu Sainca u boks. I pored stajanja od 3,7 sekundi Sainc se na stazu vraća iza Ferstapena. Imao je svežije gume od Ferstapena i sve je govorilo u prilog tvrdnji da ćemo do kraja trke gledati borbu za pobedu.

Photo: Formula 1

Trka je nastavljena posle pet krugova vožnje iza vozila bezbednosti. Ferstapen je odmah pokušao da pobegne Saincu iz DRS zone, ali bez uspeha. Iza njihovih leđa, vozači Alpine nadali su se da će uz pomoć svežijih guma, zamenjenih za vreme vozila bezbednosti, uspeti da prestignu Hamiltona i Rasela.


Kada je direkcija trke ponovo dala dozvolu za korišćenje DRS-a, Sainc je bio unutar sekunde zaostatka za Ferstapenom. I pored najbržih krugova trke, nije nalazio način kako da prestigne Red Bul. Pokušavao je do kraja, ali je Ferstapen bio i dovoljno brz i fokusiran da ne načini grešku, te nije dozvolio Saincu da preuzme prvo mesto.


Mercedesi su do kraja trke uspeli da se odbrane od Alonsa i Okona, ali Alpinini vozači nisu imali šansu protiv Leklera na srednje tvrdim gumama. Osvajanjem petog mesta Ferarijev vozač je donekle uspeo da umanji štetu zbog promene motora.


U bodovima su završila i oba vozača Alfa Romea - Botas je bio osmi a Džou deveti. Poslednje mesto i jedan bod pripali su Strolu, koji je tako makar donekle iskoristio nastup pred domaćom publikom.

Photo: FIA

Sledeća trka na rasporedu je za dve nedelje u Velikoj Britaniji, na legendarnoj stazi Silverston.

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page