top of page

Ferstapen: Sprint nije prava trka

Maks Ferstapen ne gleda blagonaklono na format sprint trke, i kaže da ne razume razloge zbog kojih će ih sledeće sezone biti šest.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

Od uvođenja, sprint trke podelile su mišljenja, jer jedni hvale taj format a drugi ga kude. Među potonjima je i Maks Ferstapen, koji nikada nije krio da mu se sprint trke ne dopadaju. Pošto ćemo sledeće godine na šest vikenda imati sprint, Ferstapen nije propustio priliku da iskaže neslaganje sa time:


"Ne razumem čemu šest sprint trka sledeće godine. Što se mene tiče to nije trka. Jer šta je poenta – da ne napravite štetu bolidu, i tako kompromitujete glavnu trku. Da budem jasan, jeste uzbudljivo odraditi još jedan start, ali u sprintu napreduju samo oni koji su van pozicija na kojima se inače nalaze. U ostalom, kada imate gume koje izdrže ceo stint, normalno je da se neće dešavati mnogo stvari. Jasno je šta je glavni događaj, gde se osvajaju vredni poeni i gde se više rizikuje – to je glavna trka, i tako treba i da ostane", rekao je Ferstapen.


Dodao je da bi Formula 1 trebalo da se zadrži na klasičnom formatu, umesto da uvodi novotarije: "Ne shvatam šta je problem sa klasičnim vikendom. Imali smo do sada toliko uzbudljivih trka, nema nikakve potrebe za novom koja je trećina prave trke, jer svi su suviše oprezni. Ako se borite za treće mesto i imate lagani dodir sa drugim bolidom, možete pasti na začelje, i onda će glavna trka u nedelju biti veoma teška. Da bi to izbegli nećete rizikovati, a to po meni znači da to onda i nije trka", zaključio je Ferstapen.

161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page