top of page

Ferstapenova titula kroz statistiku

Maks Ferstapen je postao svetski prvak po drugi put – evo zanimljive statistike koja stoji iza dvostrukog šampiona Formule 1.

Photo: Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool

Postavši šampion Formule 1 po drugi put, Maks Ferstapen je ušao u klub malobrojne elite kojoj je to pošlo za rukom. Holanđanin je imao sjajnu sezonu do sada, i statistika pokazuje koliko je bio dominantan, a do kraja imamo još četiri trke. U nastavku slede brojevi koji obeležavaju drugu titulu Maksa Ferstapena...


12 - Maks je pobedio u 12 od 18 trka voženih do sada u sezoni. Time je prevazišao lični rekord od 10 pobeda, koliko je ostvario prošle godine. Postoji šansa da će do kraja ako ne nadmašiti, a onda barem izjednačiti rekord od 13 pobeda u sezoni. Toliko su postigli Mihael Šumaher 2004. i Sebastian Fetel 2013. godine.


66.6% - Ferstapen je ove godine pobedio u 66,6% trka. To je najbolji procenat pobeda u sezoni još od 2013. godine i Fetela, koji pobedio u 68.42% trka. Po tom procentu Maks je na petom mestu večne liste zajedno sa Fanđom, a ispred su samo Askari sa 75% iz 1952. godine, Šumaher sa 72.2% iz 2004. godine, Klark sa 70% iz 1963. godine i već pomenuti Fetel.

14 – Maks je ove godine bio na pobedničkom podijumu 14 puta. Ako u poslednje četiri trke uspe da bude na podijumu, izjednačiće sopstveni rekord iz prošle sezone kada je 18 puta bio među trojicom najboljih.


13 – Ferstapenova dvostruka uzastopna titula tek je 13. put u istoriji Formule 1 da se tako nešto desilo. Od aktuelnih vozača Formule 1 to su postigli još i Alonso, Fetel i Hamilton. Šumaher i Hamilton su jedini vozači koji su više od dva puta uzastopno bili svetski šampioni.

Photo: Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool

11 – Formula 1 je do sada imala 34 šampiona, a Ferstapen je jedan od svega 11 koji su bili prvaci uzastopno. Alonso je bio osmi po redu, Fetel deveti a Hamilton deseti. Lista uključuje i imena Šumahera, Prosta i Sene.


17 – Od pomenuta 34 F1 šampiona, Ferstapen je u Japanu postao jedan od 17 koji imaju dve titule. Maks je tako postao član "kluba" kome pripadaju i Alonso, Hakinen i Askari.


4 – Mihael Šumaher i dalje drži rekord što se tiče "najbržeg" osvajanja titule, odnosno osvajanja šampionata sa najviše trka preostalih do kraja sezone. U slučaju slavnog Nemca taj broj je šest, a Maks je osvojio titulu četiri trke pre kraja šampionata.


25 godina i 10 dana – osvajanjem titule u Japanu Ferstapen je postao drugi najmlađi dvostruki šampion u F1 istoriji. Najmlađi je i dalje Fetel, koji je imao 24 godine kada je bio dvostruki prvak, ali je Maks preskočio Alonsa – Španac je imao 25 godina i 85 dana kada je osvojio drugu titulu.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

5 – Lekler i Ferstapen su u jednom trenutku bili veoma blizu po stanju na tabeli, ali je Maks zatim vezao pet uzastopnih pobeda, od Francuske do Monce. To su osim njega uspeli i Šumaher, Hamilton, Brebam, Klark i Mensel. Prva dvojica pomenutih uradili su to dva puta u karijeri.


458 – Uključujući trku u Japanu, iako skraćenu, Ferstapen je ove godine bio vodeći u 458 odvezenih krugova. Sa preostalih 256 krugova do kraja sezone, Maks bi mogao da prebaci broj od 700 krugova u vođstvu. To je do sada pošlo za rukom samo Fetelu – on je 2011. godine, na putu ka drugoj tituli, bio vodeći u 739 krugova.


113 – Ferstapen trenutno ima 113 poena prednosti nad drugoplasiranim Perezom, i sa četiri trke do kraja, moguće je da razlika postane veća. Trenutni rekorder po najvećoj razlici između šampiona i drugog u prvenstvu je Fetel – on je 2013. godine imao 155 poena prednosti nad Alonsom.


366 – Zaključno sa trkom u Japanu, Maks je osvojio 366 poena. Prošle sezone prvak je bio sa osvojenih 395,5 poena, a rekord sa najviše poena na svom kontu drži Hamilton, koji je 2019. godine osvojio 413 poena. Pošto su do kraja sezone ostale još četiri trke, teoretski je moguće da Ferstapen nadmaši Hamiltona po broju poena u sezoni.

Photo: Clive Mason / Getty Images / Red Bull Content Pool

59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page