top of page

Ferstapenu pol pozicija u Holandiji

Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju na Zandvortu - bio je 21 hiljaditinku brži od Leklera. Sainc treći sa manje od desetinke zaostatka.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

U veoma uzbudljivim kvalifikacijama pol poziciju osvojio je Maks Ferstapenn. Ferari je pokazao da ima brzinu da se bori sa Red Bulom, jer su Lekler i Sainc zaostali manje od desetinke. Da će Ferari biti ozbiljan konkurent Red Bulu pokazao je i treći trening, koji je pripao Lekleru.


FP3

Poslednji slobodni trening doneo je mnogo akcije na stazi i veoma neizvestan poredak na vrhu. Najbrži je bio Lekler sa vremenom 1:11.632, što je sedam desetinki brže nego juče. Drugoplasirani je bio Rasel, sa samo 66 hiljaditih delova sekunde zaostatka, dok je Ferstapen bio treći, sa dve desetinke zaostatka za Leklerom.


Sainc je za tri i po desetinke kasnio za Leklerom, dok je Hamilton na petom mestu kasnio skoro pola sekunde sa Raselom. Dobru formu nastavili su Alonso i Fetel, a u deset najboljih ušli su još i Šumaher i Rasel.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Drugi vikend zaredom Ferstapen je bio najbrži na kvalifikacijama, ali će za razliku od Belgije, na domaćoj stazi startovati sa prvog mesta. Moramo da primetimo na momente "fudbalsko" ponašanje Maksovih navijača koji su na stazu ubacivali dimne bombe, pa su kvalifikacije zbog toga prekidane dva puta.

Prvih pet minuta Q1 dela kvalifikacija obeležili su vozači iz "donjeg doma" koji su prvi bili na stazi. Kada su im se pridružili najbolji, vrh poretka je odmah zauzeo Ferstapen. On je od Pereza bio brži sekundu, a između njih dvojice smestili su se Sainc i Lekler, sa četiri odnosno osam desetinki zaostatka. Mercedes je ponovo pokazao dobru formu, jer su Rasel i Hamilton ubrzo bili ispred Ferarija.


Posle prvih brzih krugova u zoni ispadanja bili su Fetel, Rikardo, Albon, Šumaher i Latifi. U tom trenutku su Lekler i Perez bili izvan deset najboljih, ali su obojica ubrzo popravili vreme i vratili se na vrh. Staza se znatno ubrzavala sa svakim krugom, pa smo do kraja Q1 imali 18 od 20 vozača unutar sekunde. Prvi koji je bio ispod linije je Botas, desetinku iza timskog kolege Džoua.


Magnusen je bio na 17. poziciji, ispred Rikarda koji je pola sekunde kasnio za timskim kolegom Norisom na petom mestu. Dalje nisu prošli ni Fetel ni Latifi. Nemac u Aston Martinu je u poslednjem pokušaju imao najbrži prvi sektor i verovatno bi prošao dalje, ali je u krivini 13. napravio grešku, izleteo u šljunak, i tu je za njega bio kraj nadama o plasmanu u drugu rundu.

Photo: Formula 1

Q2

Na početku druge runde kvalifikacija videli smo nešto što inače pripada fudbalskim terenima a ne Formuli 1 – jedna od brojnih narandžastih dimnih bombi iz publike završila je na stazi, i runda je prekinuta pre nego što je i počela, jer je istaknuta crvena zastava. Posle četiri minuta prekida Q2 deo kvalifikacija je nastavljen, i Ferstapen je odmah postavio najbolje vreme.


Hamilton je sa desetinkom zasotatka bio drugi, ispred Pereza i Strola. U nokaut zoni posle prvog pokušaja bili su Gasli, Okon, Džou, Cunoda i Šumaher. Od nabrojanih, Šumaher i Cunoda su do kraja runde uspeli da izbegnu ispadanje iz kvalifikacija. Iznenađuje ispadanje Alonsa, koji je bio tek na 13. poziciji - to je prvi put da nije prošao do Q3 još od trke u Španiji.


Vodeći Ferstapen nije izlazio na stazu drugi put, što su u drugom pokušaju iskoristili Sainc i Rasel postavivši bolje vreme od Maksa.

Photo: Formula 1

Q3

Prvi deo borbe u poslednjoj rundi pripao je Lekleru. Monačanin je odvezao odličan krug i za 59 hiljaditih delova sekunde nadmašio Ferstapena. Treći je bio Hamilton ispred Sainca, a sledili su Perez i Rasel. Najbolji od ostatka bio je Noris na sedmom mestu, Cunoda je bio osmi a Šumaher deveti. Strol nije izlazio na stazu, zbog problema sa bolidom.


Svega minut pre kraja kvalifikacija ponovo smo videli baklju, ali ovoga puta na sreću ne na stazi nego pored nje. Redari su procenili da je dovoljno daleko da kvalifikacije ne moraju da budu prekinute. Lekler je u drugom pokušaju napravio grešku u drugom sektoru, ali je bio najbrži u prvom i trećem, pa je u zbiru za desetinku popravio vreme iz prvog pokušaja.


Ferstapen je u drugom pokušaju ipak bio za nijansu bio brži od Ferarija - 21 hiljaditi deo sekunde od Leklera i 92 od Sainca. Mercedesi su bili na veoma dobrom krugu, ali se Perez u poslednjoj krivini okrenuo na stazi, zbog čega je istaknuta žuta zastava, što je upropastilo njihov poslednji pokušaj. Noris je ostao sedmi, a Šumaher je uspeo da preskoči Cunodu i zauzme osmo mesto.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Holandije na stazi Zandvort na programu je sutra od 15 časova.

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page