top of page

Ferstapenu pol za sprint trku u Austriji

Maks Ferstapen startovaće prvi na sprint trci u Austriji. Lekler je drugi a Sainc treći, obojica unutar jedne desetinke zaostatka za Maksom.

Photo: Philip Platzer / Red Bull Content Pool

Svetski šampion Ferstapen startovaće sa prve pozicije na sprint trci na stazi Red Bul ring. Uzbudljive kvalifikacije završio je sa 29 hiljaditinki prednosti nad Leklerom i dodatnih 53 ispred Sainca. Oba Mercedesova vozača izletela su sa staze u Q3 delu kvalifikacija. Prvi slobodni trening vožen pre kvalifikacija takođe je pripao Ferstapenu.


FP1

Jedini slobodni trening pre kvalifikacija na drugom ovogodišnjem sprint vikendu nije prošao idealno - čak dvaputa je istaknuta crvena zastava. Najbrži je bio Ferstapen, sa dve i po desetinke prednosti nad Leklerom u Ferariju. Treći je bio Rasel u Mercedesu.


Aktuelni svetski šampion bio je uverljiv tokom čitavog treninga. Prvi deo, vožen na srednje tvrdim gumama, završio je pola sekunde ispred Leklera. Slično je bilo i na mekim gumama, samo je sada razlika u korist Ferstapena bila manja.


Mercedesi su dobro izgledali - Rasel je na kraju bio treći, sa četiri desetinke zaostatka, a Hamilton peti. Perez se smestio između njih u poslednjim trenucima treninga. Šesto mesto pripalo je Magnusenu, a iza njega su bili Sainc i Alonso. Spisak deset najboljih zaključili su Šumaher na devetom i Cunoda na desetom mestu.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

U prvom delu kvalifikacija mnogo vozača imalo je problem sa granicama staze. Samo u prvih nekoliko minuta, vremena su brisana Ferstapenu, Saincu i Strolu. Zavidnu brzinu su pokazali Hasovi vozači.


Najbrži su bili Ferarijev vozači. Lekler je imao prednost od dve i po desetinke ispred Sainca, koga je pratio Fertapen. Bez plasmana u Q2 deo ostali su Rikardo, Strol, Džou, Latifi i Vetel.

Photo: Formula 1

Q2

Druga runda kvalifikacija bila je nešto lakša preostalim vozačima - sa petoricom manje na stazi, i gužva je bila manja. Luis Hamilton bio je najbrži u prvom pokušaju, sa samo 30 hiljaditinki prednosti nad Ferstapenom. Sa protekom vremena, staza se ubrzavala i vremena se bila sve bolja.


Očekivano, na vrhu su završili Ferari, Red Bul i Mercedes, koji je sa poslednjim nadogradnjama izgleda pronašao nešto brzine. U poslednji deo kvalifikacija nisu se plasirali Gasli, Albon, Botas, Cunoda i Noris.

Photo: Formula 1

Q3

Prvi pokušaj u poslednjoj rundi pripao je Ferstapenu - bio je desetinku bolji od Leklera i dve od Sainca. Perez je bio četvrti a Rasel peti. Hamilton nije uspeo da postavi dobro vreme u prva dva pokušaja, da bi u trećem proklizao i završio u barijeri. Istaknuta je crvena zastava a do kraja je ostalo malo više od pet minuta.


Samo što su se vozači vratili na stazu posle prekida, imali smo novi incident i ponovo prekid. Rasel je u poslednjoj krivini izgubio zadnji kraj bolida, i kao Hamilton, završio u zaštitnoj barijeri. Do kraja kvalifikacija u tom momentu preostalo je nešto preko dva minuta.


Po povratku na stazu, ostalo je dovoljno vremena samo za pripremni krug i za još jedan pokušaj. Lekler i Sainc poboljšali su vreme, ali je Ferstapen bio još brži, i to za svega 29 hiljaditih delova sekunde! Perez je ostao četvrti sa četiri desetinke zaostatka.


Rasel je, uprkos incidentu, imao ranije postavljeno vreme dovoljno za peto mesto. Okon je bio šesti, a iza njega su Hasovi vozači, Magnusen i Šumaher. Alonso je zauzeo deveto mesto, a Hamilton će sprint trku startovati sa desete pozicije.

Photo: Formula 1

Drugi slobodni trening na rasporedu je sutra od 12:30 časova, a sprint trka zakazana je za 16:30.40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page