top of page

FIA potvrdila – Red Bul probio budžet!

FIA je zvanično potvrdila da je Red Bul prekoračio prošlogodišnji budžet, dok je Aston Martin napravio proceduralne greške.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

FIA je konačno objavila rezultate istrage prošlogodišnjih finansijskih izveštaja timova - utvrđeno da je Red Bul prekoračio prošlogodišnji limit, dok je Aston Martin napravio proceduralni prekršaj finansijskog pravilnika. Kazne za sada nisu određene.


Sertifikat kojim se potvrđuje da je sve bilo u skladu sa pravilnikom, od FIA je dobilo sedam timova, odnosno svi osim Red Bula, Aston Martina i Viliamsa. Viliams je za isti propust kao i Aston Martin već ranije tokom godine novčano kažnjen 25 hiljada dolara.


Red Bul je osim proceduralnog napravio i manji finansijski prekršaj, što znači da je limit potrošnje prekoračio do 5% iznad ograničenja. Zvanično saopštenje FIA kaže da se trenutno odlučuje o odgovarajućim merama u vezi sa prekršajima Red Bula i Aston Martina, kao i da će informacije o tome biti prenete u skladu sa pravilnikom.


Podsećamo, kazne koje FIA ima na raspolaganju za manja prekoračenja budžeta su:

- finansijska kazna

- javna opomena

- oduzimanje konstruktorskih poena dodeljenih za prvenstvo koje se održalo u okviru obračunskog perioda u kome je učinjen prekršaj

- oduzimanje vozačkih bodova u okviru obračunskog perioda u kome je učinjen prekršaj

- suspenzija sa jednog ili više delova jednog ili više takmičenja koji ne uključuju trku (treninzi i kvalifikacije)

- ograničenje aerodinamičkih ili drugih testova

- smanjenje dozvoljenog limita trošenja


Red Bul je prošle godine u šampionatu konstruktora bio drugi, a Ferstapen je osvojio šampionsku titulu. Kakve će efekte (i da li će ih uopšte biti) učinjeni prekršaji imati na rezultate austrijskog tima u prošloj sezoni, za sada nije poznato.

124 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page