top of page

FIA rešava problem poskakivanja bolida

Trka u Azerbejdžanu pokazala je da F1 timovi i dalje imaju problem sa poskakivanjem bolida. FIA je tim povodom izdala tehničku direktivu.

Photo: Formula 1

Trkački vikend u Azerbejdžanu jasno je ukazao da problem poskakivanja bolida sa kojim se muči većina timova, nije rešen. Kao posledicu poskakivanja imali smo i situaciju da su se neki vozači glasno žalili na bolove u leđima posle trke. FIA je posle konsultacija sa lekarima odlučila da u interesu bezbednosti vozača interveniše po tom pitanju, i to putem tehničke direktive.


Na taj način FIA ne kažnjava timove koji su rešili problem poskakivanja, i neće uticati na njihove performanse. Ova direktiva štiti bezbednost i zdravlje vozača.


Tehnička direktiva sadrži mere koje će FIA preduzeti u cilju rešavanja problema poskakivanja i bezbednosti vozača.


Kao najvažnije mere izdvajaju se pre svega detaljniji pregled podnice bolida, kako po pitanju dizajna tako i u pogledu njenog trošenja. Ukoliko dođe do vidljivih oštećenja nastalih poskakivanjem, FIA zadržava pravo kazne ili diskvalifikacije. To u suštini znači da timovi koji imaju problem sa poskakivanjem moraju podići visinu svojih bolida. Takođe FIA će odrediti i obaveznu minimalnu visinu bolida.


Dalje, biće definisani parametri zasnovani na vertikalnom ubrzanju bolida koji će dati merljivo ograničenje za prihvatljiv nivo vertikalnih oscilacija (poskakivanja). Bolid koji pređe dozvoljenu granicu dobiće crno-narandžastu zastavu.


Sve pomenuto su kratkoročne mere kojima FIA želi da reši problem poskakivanja. Očekuje se da već od trkačkog vikenda u Kanadi FIA krene sa primenom ovih mera.


U planu je tehnički sastanak sa timovima kako bi se pronašle dugoročnije mere i rešenja koja bi barem do kraja sezone smanjile sklonost bolida da poskakuju.

137 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page