top of page

FIA zabranila "političke" izjave

FIA je zabranila vozačima davanje "političkih, verskih i ličnih izjava" bez njene saglasnosti - pravilo stupa na snagu sledeće godine.

Politika je svuda među nama, pa tako i u Formuli 1. Poslednjih godina svedoci smo kako vozači na trkama promovišu neke stvari, ideje i društvene ciljeve, a u tome su prednjačili Hamilton i Fetel. FIA je rešila da tome "stane na put" i u sportski pravilnik za 2023. godinu uvrstila je novi propis - prema njemu vozači više neće smeti da daju "političke, verske i lične izjave" na bilo kom FIA zvaničnom događaju bez prethodne izričite saglasnosti.


"Iznošenje i prikazivanje političkih, verskih i ličnih izjava ili komentara koji krše opšte načelo neutralnosti, koje FIA promoviše ​​prema svom statutu, nije dozvoljeno osim ako to nije prethodno pismeno odobrila FIA ili relevantno državno telo za takmičenje iz svoje nadležnosti", stoji u saopštenju FIA.


Za sada nije precizirana specifična sankcija za kršenje pomenutog propisa, ali se od ranije zna da za kršenje sportskih pravila FIA, kazne idu od zabrane učešća na trci pa do novčane kazne od 250 hiljada evra.
29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page