top of page

FIA želi kraće DRS zone

Zvaničnici FIA razmišljaju o skraćivanju DRS zona za sledeću godinu na nekim stazama.

Photo: Formula 1

Nova generacija bolida za 2022. godinu donela je ono čemu su se zvaničnici FIA nadali kada su uvedena nova pravila – lakše je pratiti bolid ispred sebe, što je dovelo do toga da smo videli mnogo duela na stazi. Ipak, uočeno je da je korišćenje DRS-a ove godine drastično olakšalo posao vozaču koji se nalazi iza. Videli smo ove godine da je preticanje mnogo jednostavnije zbog dugačkih DRS zona, i FIA razmišlja da ih za sledeću godinu skrati. Cilj je da se omogući dostizanje, ali ne i zaobilaženje bolida ispred sebe.


Nikolas Tombazis, šef FIA za jednosede, kaže da "sigurno" preticanje ima mana, isto kao i nemogućnost preticanja. "Na nekim trkama ćemo možda skratiti DRS zone. Ne želimo da preticanje bude suviše jednostavno i lako, preticanje mora da bude borba. Potrebno je da nađemo balans, jer ako se preticanje desi prebrzo, ako bolid iza samo priđe i projuri pored vas, to je loše kao i kad ne može da prođe", rekao je Tombazis.


Ros Bron se saglasio sa Tombazisom: "Ako stvari posmatramo iz navijačkog ugla, onda ne želimo jednostavna obilaženja sa otvorenim DRS-om. Idealno, DRS treba da služi da lakše i brže dođete do bolida ispred, kako bi napali. Na stazama kao što je Monca ne smemo izbegavati skraćivanje DRS zona. Nisu nam cilj jednostavna i laka preticanja po sistemu "priđi, stisni dugme i prođi". To nije impresivno i mislim da niko ne želi to da gleda", rekao je Bron.

80 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page