top of page

Honda ponovo u Formuli 1?

Honda se registrovala kod FIA kao proizvođač motora od 2026. godine, što podgreva nagađanja o zvaničnom povratku u F1.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Honda se kao proizvođač motora povukla iz F1 na kraju 2021. godine, ali je ostala u sportu jer je intelektualnu svojinu za proizvodnju pogonskih jedinica iznajmila Red Bulu. Ranije je već objavljeno da će Red Bul sledeće godine na bolidima imati logo Honde, pa je informacija da se Honda zvanično registrovala kod FIA kao proizvođač motora od 2026. godine, podgrejala nagađanja o zvaničnom povratku u Formulu 1. Informaciju o regsitraciji kod FIA potvrdio je Koji Vatanabe, predsednik HRC.


"Kao Honda Rejsing registrovali smo se kod FIA kao proizvođač pogonskih jedinica od 2026. godine. Propisi Formule 1 od 2026. godine nadalje, a tu pre svega mislim na karbonsku neutralnost i na podsticanje elektrifikacije, podudaraju se sa ciljevima Honde. Registrovali smo se kao proizvođač pogonskih jedinica u želji da unapredimo naša istraživanja na tim poljima, jer mi smo trkačka kompanija", rekao je Vatanabe.


Honda je registracijom kod FIA sebi otvorila manevarski prostor ukoliko se odluči za zvanični povratak u Formulu 1. Da li će to biti samostalno, ili će nastaviti kao partner Red Bula (ugovor između Honde i Red Bula važi do kraja 2025. godine), ostaje još da se vidi - ukoliko do povratka uopšte i dođe.

40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page