top of page

Horner: Sa Fordom je drugačija priča

Kristian Horner kaže da je saradnja Red Bula sa Fordom drugačija od onoga o čemu je pregovarano sa Poršeom.

Photo: Mike Coppola/ Getty Images/ Red Bull Content Pool

Red Bul i Porše pregovarali su prošle godine o saradnji, i kada su svi mislili da je to gotova stvar, od dogovora nije bilo ništa. Kako je rečeno iz Red Bula, Porše je tražio suviše veliku kontrolu unutar tima, na šta oni nisu pristali jer su želeli da sačuvaju svoju nezavisnost. Sada, kada je Ford postao Red Bulov partner, šef tima Horner je objasnio da je vid saradnje sa američkim proizvođačem bitno drugačiji od onoga o čemu je pregovarano sa Poršeom.


"Naša saradnja sa Fordom je znatno drugačija od onoga o čemu smo pregovarali sa Poršeom. U pitanju je čisto komercijalni i tehnički dogovor, nema govora o razmeni deonica, sudelovanju u poslovanju. Radi se o jasnom dogovoru gde ćemo mi imati pristup istraživanju i razvoju, naročito u pogledu električnih vozila, razvoja softvera i tako dalje. Tu je i komercijalna strana, pošto Ford u velikoj meri prevladava u SAD, i kao komercijalni partner će nam pomoći da ostvarimo veći prodor na to tržište", rekao je Horner.


Do kraja 2025. godine timovi Red Bul i Alfa Tauri će koristiti Hondine motore pod imenom RBPT (Red Bull Powertrains). Sledeće godine Red Bul bi trebalo da počne sa proizvodnjom sopstvenih motora, i tu se očekuje Fordova tehnička podrška.

81 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page