top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening Azerbejdžan GP

Perez najbrži na prvom treningu, Lekler na drugom. Veliki zaostatak ostalih timova za Red Bulom i Ferarijem.

Photo: Formula 1

Posle pauze od dve nedelje F1 šampionat nastavlja se u Azerbajdžanu. Formalno ulična staza kao i Monako, ali nema nikakvih dodirnih tačaka sa stazom u kneževini.


Vozače su na prvom slobodnom treningu dočekale skoro idealne vremenske prilike, jedino je vetar duvao nešto snažnije. Od starta treninga bilo je uočljivo da timovi i dalje imaju problema sa poskakivanjem bolida - na to su se žalili Hamilton, Sainc, Gasli... Iako trening nije prekidan crvenim zastavama, vozači su imali problema.


Najpre je Šumaher imao problem sa bolidom - curenje vode primoralo ga je da se zaustavi pored staze. Hamilton je promašio tačku kočenja u krivini u prvom sektoru, a Strol je očešao barijere u krivini broj 15. Nešto blažu verziju Strolovog problema na istom mestu imao je i Perez. Latifija je u petoj krivini "izdao" motor, a Ferstapen se okrenuo u petnaestoj krivini, uz žalbu timu na ponašanje bolida.


Prema očekivanjima, Red Bul i Ferari bili su liga za sebe. Ferarijevi vozači imali su prednost u prva dva sektora staze, ali je njihov zaostatak za Red Bulom u trećem sektoru poništavao stečenu prednost. Na kraju treninga Perez je imao najbolje vreme, a u pola sekunde iza njega završili su Lekler, Ferstapen i Sainc.


Nadogradnje koje je Alpina donela u Azerbejdžan po svemu prikazanom funkcionišu - Alonso je trening završio peti, uz najveću maksimalnu brzinu na pravcu od svih vozača. Hamilton i Rasel završili su na šestom i osmom mestu, a između njih smestio se Cunoda. Spisak deset najbržih na prvom treningu zaključuju Gasli i Okon.


Photo: Formula 1

Drugi trening vozači su započeli na srednje tvrdim gumama. Tempo je bio značajno bolji nego na prvom treningu, posle prvih krugova na vrhu je bio Lekler sa vremenom 1:43.806. Ferstapen je prvih 15 minuta proveo u boksu dok su mehaničari radili na DRS sistemu. Posle brzog kruga, on je kasnio 30 stotih delova sekunde za Leklerom.


Od polovine treninga u upotrebi su bili meki pneumatici. Ponovo je Lekler bio najbrži, postavio je za 6 desetinki bolje vreme od do tada najboljeg rezultata. Sledio ga je Perez sa dve desetinke kašnjenja, dok je Ferstapen bio treći, sa još desetinkom zaostatka.


Sainc je odustao od prvog brzog kruga na mekim gumama. Zbog gužve na stazi više nije ni pokušavao da popravi vreme. Završio je na petom mestu, sa vremenom iz prvog stinta. Alonso, koji je bio konstantno najbrži u trećem sektoru, završio je na četvrtom mestu. Bez obzira na zavidnu brzinu u trećem sektoru, Alonsov zaostatak za Leklerom je velikih 9 desetinki.


Rasel je trening završio na sedmom mestu, u "sendviču" između Gaslija na šestom i Cunode na osmom mestu. Okon i Noris su poslednja dvojica vozača među deset najboljih na drugom slobodnom treningu.

Photo: Formula 1

Treći slobodni trening na rasporedu je sutra od 13 časova a kvalifikacije su zakazane za 16 časova po našem vremenu.


72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page