top of page

Izveštaj: 3. trening i kvalifikacije

Lekler na pol poziciji, Maks i Perez iza njega. Dobre kvalifikacije za Meklaren.

Photo: Formula 1

Treći trening nije dobro prošao za ekipu Aston Martin. Najpre je Sebastian Fetel napravio grešku u krivini 13 pri čemu mu je bolid završio propisno oštećen. Već tad je bilo jasno da je Fetelov nastup u kvalifikacijama upitan. Ubrzo nakon nastavka treninga sličan peh se dogodio i timskom kolegi Lensu Strolu. Oštećenja na njegovom bolidu bila su vidno manja. Prijatno je iznenadio Lando Noris zabeleživši najbrži krug trećeg treninga. Time je ulio nadu navijačima Meklarena pred kvalifikacije. Rikardo je zabeležio 6. najbrže vreme poslednjeg treninga. Fernando Alonso pokazao je ozbiljnu brzinu sa 4. najbržim vremenom, dok je Mercedes opet bio vrlo bled i neprepoznatljiv.

Kvalifikacije su počele u 8 časova po našem vremenu. Prva sesija je ostala obeležena potpuno besmislenim incidentom između Strola i Latifija. Istaknuta je crvena zastava, a bolid Nikolasa Latifija potpuno je uništen.

Usled prekida nakon incidenta Strola i Latifija, mehaničari Aston Martina dobijaju na vremenu i uspevaju da završe radove na bolidu Sebastiana Fetela. Četvorostruki svetski šampion nažalost nije uspeo da prođe u Q2. U međuvremenu, na putu ka pit lejnu Albon dobija direktivu da zaustavi bolid na stazi. Aleks Albon je diskvalifikovan zbog nedeovoljne količine goriva za uzorkovanje i provere od strane FIA.

Drugi krug kvalifikacija počeo je obaveštenjem da se Perez nalazi pod istragom zbog brze vožnje pod žutim zastavama. Red Bul je dominirao ovom sesijom iako su oba vozača Ferarija izašla na stazu sa korištenim gumama.

U poslednji krug kvalifikacija prolaze oba vozača Ferarija, Red Bula, Alpine, Mercedesa i Meklarena. Crvene zastave istaknute su 7 minuta pre kraja kvalifikacija usled otkazivanja hidraulike na bolidu Fernanda Alonsa. Alonso je izleteo sa staze i udario u zaštitne barijere. Velika šteta s obzirom na to da je imao brzinu za visoke startne pozicije.

Najgore je prošao Karlos Sainc, njemu je usled crvene zastave brzi krug poništen svega par metara pre startne linije. To ga je poremetilo, a pored toga imao je kvar na starteru i nije izašao na stazu na vreme. On je na kraju završio deveti. Prvi red je rezervisan za Leklera i Verstapena, potom slede Perez i Noris.

Photo: Formula 1

VN Australije je na rasporedu u nedelju u 7 ujutro.

49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page