top of page

Izveštaj: Kvalifikacije Kanada GP

Ferstapenu pol pozicija na kišnim kvalifikacijama u Montrealu. Odličnom Alonsu drugo startno mesto a Saincu treće.

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju na kišnim kvalifikacijama u Montrealu. To je tek druga pol pozicija za Holanđanina u sezoni. Bio je dominantan u kvalifikacijama, a zvezda dana je Alonso - kroz kvalifikacije je bio prvi pratilac Ferstapena, i na kraju se plasirao u prvi startni red sa šest desetinki sporijim vremenom.


Sainc će trku u Kanadi krenuti sa trećeg a Hamilton sa četvrtog mesta. Treći startni red pripao je Hasovim vozačima, Magnusenu i Šumaheru, a sedmi je Okon. Rasel je jedini pokušao da odveze krug na gumama za suvo, kako se staza sušila, ali mu se rizik nije isplatio, pa će startovati osmi. Top 10 vozača u kvalifikacijama zaključuju Rikardo i Džou.


Treba napomenuti da je Perez u drugom Red Bulu pogrešio u Q2, izleteo sa staze i završio u zidu. Nije uspeo da se vrati na stazu i u trku će krenuti sa 13. mesta. Lekler će zbog kazne (promena motora i ostalih komponenti) krenuti sa 19. mesta.

Photo: Formula 1

FP3 - Najbolje vreme na kišnom trećem slobodnom treningu imao je Fernando Alonso. U poslednjim momentima treninga na drugo mesto plasirao se Gasli, sa 53 hiljaditinke zaostatka za Alonsom. Treći je bio Fetel, koji se tokom treninga menjao sa Alonsom na vrhu poretka.


Najbolja vremena postavljena su tek krajem treninga. Okon je zamalo oduzeo prvo mesto Alonsu – imao je najbrži prvi sektor, ali je do kraja kruga ipak kasnio malo više od desetinke.


Sličan slučaj bio je i sa Meklarenovim vozačima. Pred kraj treninga Rikardo se probio na peto mesta, a iza njega je bio Noris. Sedmo vreme postavio je Rasel, ali na gumama za kišu, dok su vozači ispred njega bili na gumama za promenjljive uslove.


Red Bulovi vozači nisu imali konkurentna vremena na gumama za kišu. Trening su završili na osmom i devetom mestu, s tim što je Perez ispred Ferstapena. Vodeći u šampionatu je dva minuta pre kraja treninga imao izlet na travu u krivini broj dva, srećom po njega bez posledica.


Najbržih deset zaključio je Sainc koji je prvu polovinu treninga bio na vrhu poretka. Lekler je odvezao samo pet krugova bez postavljanja vremena.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije


Q1 - Vozače su na početku kvalifikacija dočekali gori uslovi nego na trećem treningu. Kiša je natopila stazu, a vidljivost je bila veoma loša.


U takvim okolnostima niko nije koristio gume za promenjljive uslove. Poredak se brzo i drastično menjao, da bi na kraju najbrži bio Ferstapen. Alonso je i dalje bio najbliži pratilac svetskog šampiona, njegov zaostatak iznosio je 58 hiljaditih delova sekunde.


Gasli i Fetel, koji su treći trening završili pri vrhu poretka, nisu ostali na nivou prikazanom ranije. Ispali su u prvoj rundi, zajedno sa domaćim vozačima, Strolom i Latifijem. Njima se pridružio Cunoda, koji će startovati sa poslednjeg mesta. Lekler je postavio četvrto najbolje vreme zahvaljujući kome će, i pored kazne, startovati pretposlednji.

Photo: Formula 1

Q2 - Na početku druge runde je nekoliko vozača na čelu sa Alonsom, na stazu izašlo na gumama za promenjljive uslove. Španac je odvezao odličan krug i postavio najbolje vreme, pola sekunde brže od Ferstapena koji je bio na gumama za kišu.


Albonu i Perezu se nije isplatilo "kockanje" sa gumama - Albon je izleteo sa staze u krivini broj šest, i udario je u zaštitnu ogradu. Ipak, imao je sreće jer udarac nije bio jak, pa je uspeo da se vrati na stazu. Za razliku od Albona, Perez je u trećoj krivini snažno udario u zid, i tu je i ostao. Zbog toga je devet minuta pre kraja istaknuta crvna zastava.


U nastavku kvalifikacija svi vozači su bili na gumama za promenjljive uslove. Vremena su padala iz kruga u krug, i ostalo je da se razreši pitanje koja dvojica, pored Leklera, Pereza i Norisa, neće proći u Q3. Ispostavilo se na kraju da su to Albon i Botas.


Na vrhu poretka opet su bili Ferstapen i Alonso, samo je ovoga puta razlika bila preko jedne sekunde u korist aktuelnog šampiona.

Photo: Formula 1

Q3 - Staza je nastavila da se suši, pojavilo se nekoliko delova gde je bila jasno vidljiva suva linija, ali niko nije rizikovao sa gumama za suvo. Svi su izašli na gumama za promenjljive uslove. Ferstapen je očekivano bio najbrži, a pratili su ga Sainc i Alonso.


Pre poslednjeg pokušaja da se poprav vreme, Rasel je odlučio da rizikuje sa gumama za suvo. Na njegovu žalost, ispostavilo se da to nije bio dobar potez - već u drugoj krivini se izvrteo i zadnjim krajem dodirnuo ogradu, oštetivši zadnje krilo.


Na kraju, Ferstapen je samo učvrstio poziciju broj jedan novim najboljim vremenom. Alonso je u poslednjem pokušaju uspeo da se ubaci na drugo mesto, između Maksa i Sainca, uz velike ovacije publike.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Kanade na stazi Žil Vilnev u Montrealu na rasporedu je danas od 22 časa po našem vremenu.

49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page