top of page

Izveštaj sa 1. i 2. treninga

Gasli najbrži na prvom, Ferštapen na drugom slobodnom treningu.


Konačno je počela sezona Formule 1! Na stazi Sakir danas su voženi prvi i drugi slobodni trening VN Bahreina. Suviše je rano za davanje bilo kakvih prognoza, ali ako je suditi po onome što smo videli na stazi - najviše razloga za optimizam imaju korisnici Hondinih motora: Alfa Tauri i naročito Red Bul. Prvi trening nije pošteno ni počeo, a već smo imali prekid. Bolid Alpine kojim je upravljao Okon na startnom pravcu rasejao je sijaset delova. Naime, raspali su se poklopci hladnjaka, najverovatnije pod uticajem visokog pritiska i ljudske greške. Trening je nastavljen nakon 15 minuta i do kraja nije bilo incidenata koji bi izazvali crvenu zastavu, iako je bilo dve žute. Vremena postavljena na prvom treningu nisu bila naročito reprezentativna, ali i u tim okolnostima uvek je dobro završiti na vrhu. To je na prvom treningu učinio Pjer Gasli u Alfa Tauriju. Njegovo vreme 1:34.193 bilo je skoro 4 desetinke bolje od vremena koje je postavio drugoplasirani Lekler u Ferariju, dok je Sainc kasnio za Gaslijem malo preko četiri desetinke.

Drugi slobodni trening vožen je pod svetlima reflektora, staza se malo "ubrzala" a tome svedoče i vremena postavljena na treningu. Primera radi, Maks Ferštapen izvezao je krug za preko dve sekunde brže od Gaslija na FP1 - 1:31.936. Odmah na startu treninga videlo se da je Ferari odradio dobar posao sa novim bolidom. Od početka treninga su "glavnu reč" vodili Sainc i Lekler. Najpre je Sainc postavio najbolje vreme, da bi u svom brzom krugu Lekler bio 7 desetinki brži. Između njih smestio se Ferštapen koji je za Leklerom kasnio pola sekunde. Mercedesovi vozači imali su problema sa "poskakivanjem" bolida na pravcu. Rasel je na kraju je zauzeo četvrto mesto, sa nešto više od pola sekunde kašnjenja za Ferštapenom. Hamilton je završio na devetom mestu sa zaostatkom od 1,2 sekunde za prvoplasiranim. Sa druge strane, ekipe Has i Alfa Romeo imaju razloga za zadovoljstvo prikazanim performansama na drugom treningu – Šumaher i Magnusen uspeli su da se ubace među prvih deset, što je bilo prilično neočekivano. Alfa Romeo je takođe imao dobar trening, Valteri Botas je na kraju imao šesto vreme. To svakako dolazi kao "melem na ranu", naročito kada se zna da je gotovo ceo prvi trening izgubljen zbog problema koje je Finac imao sa pogonskom jedinicom. Kako je trening odmicao, Red Bul je podizao tempo, i na kraju je Ferštapen zauzeo prvo mesto, svega 89 stotih delova sekunde ispred Leklera u Ferariju, i nešto više od pola sekunde ispred Sainca.

Pravo "stanje stvari" saznaćemo sutra - od 13 časova po našem vremenu na rasporedu je treći slobodni trening, a za 16 časova zakazane su kvalifikacije. Posle kvalifikacija trebalo bi da imamo malo jasniju sliku stanja među timovima, barem što se tiče trenutne forme.


Izvor fotografija: bahrein2022_vremena fp1 i fp2 - tviter nalog F1 bahrein2022_gasli i max - formula1.com


91 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page