top of page

Izveštaj sa kvalifikacija

Šarl Lekler osvojio je pol poziciju za VN Azerbejdžana. Slede ga Perez na drugom i Ferstapen na trećem mestu.

Photo: Formula 1

Šarl Lekler osvojio je najbolje startno mesto za VN Azerbejdžana. Odvezao je sjajan krug i došao do šeste pol pozicije u osam kvalifikacija ove godine. Perez će startovati uz Leklera iz prvog startnog reda, a drugi startni red zauzimaju Ferstapen i Sainc.


Posljednji slobodni trening kasnio je 15 minuta, jer se na trci Formule 2 desio incident, i bilo je neophodno popraviti zaštitne barijere. Ono što smo znali posle dva treninga, treći je samo potvrdio - Red Bul i Ferari u ovom trenutku su klasa za sebe. U prilog tome govore vremena, jer četvrtoplasirani Sainc je od Norisa na petom mestu brži za osam desetinki!


Sa tim na umu, pitanje je bilo samo kojim će se redom "posložiti" Red Bul i Ferari. Treći trening je na kraju pripao Perezu, njega su pratili Lekler, Ferstapen i Sainc. Dobar trening imao je i Rikardo, koji je završio na šestom mestu. Gasli je bio sedmi, Rasel osmi, a među deset najboljih našli su se još Okon i Fetel.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije


Q1 - Red Bul je po izlasku na stazu stavio do znanja da ima brzinu. Ferstapen je posle prvog brzog kruga imao tri desetinke prednosti ispred Pereza i Leklera, dok je Sainc kasnio celu sekundu. U sledećem pokušaju Ferari je odgovorio - Lekler je bio prvi a Sainc drugi, uz minimalne razlike.


Staza se ubrzavala iz minuta u minut, svi su bili na najboljim vremenima. Tada je Strol udario u barijere u krivini 7. Udarac nije bio snažan i Strol je bez oštećenja i bez odlaska u boks nastavio. Međutim, samo 30 sekundi kasnije u krivini broj dva, Strol snažno udara u zaštitnu barijeru pa su kvalifikacije prekinute.


Kada su se vozači vratili na stazu ostalo je malo vremena, pa smo u poslednja dva i po minuta gledali bukvalno jurnjavu po stazi. Na kraju prvog dela kvalifikacija, dalje se nisu plasirali Magnusen, Albon, Latifi, Strol i Šumaher.

Photo: Formula 1

Q2 - Drugi deo kvalifikacija nije se razlikovao od prvog - Red Bul i Ferari nastavili su da izmenjuju "udarce". Prvi pokušaj doneo je Saincu prvo mesto, sa manje od desetinke ispred Leklera. Ferstapen je gotovo isto toliko bio brži od Pereza. Posle drugog brzog kruga, Perez je sa vremenom ispod 1:42 bio najbrži a Lekler je bio drugi, preskočivši Sainca.


Fetel je u Q2 izazvao incident kada je udario u barijere. Za razliku od timskog kolege, Vetel je otišao u boks na proveru bolida. Videli smo i timski rad Mercedesa - Hamilton je pred kraj uspeo da prođe u Q3 jer mu je Rasel na pravcu u poslednjem sektoru pružio zavetrinu.


U poslednji deo kvalifikacija nisu se plasirali Noris, Rikardo, Okon i oba vozača Alfa Romea.

Photo: Formula 1

Q3 - Prvi pokušaj u odlučujućoj rundi kvalifikacija pripao je Saincu. Španac je krug odvezao u vremenu 1:41.814, a njegov timski kolega kasnio je 47 hiljaditinki. Perezov zastatak na trećem mestu bio je malo više od desetinke, a Ferstapen je kasnio dodatnih 50 hiljaditinki.


Sainc je svoj drugi pokušaj brzo upropastio greškom. Za razliku od njega, Lekler je odvezao odličan krug. Posle dva sektora imao je pola sekunde prednosti nad Saincom i kroz cilj je prošao u vremenu 1:41.359. Perez i Ferstapen u drugom pokušaju nisi bili brži od Leklera, ali obojica su preskočili Sainca.


Odvojena borba vodila se iza leđa četvorice najbržih - najbolji posao odradio je Rasel plasmanom na peto mesto, ali njegov zaostatak za Saincom iznosi devet desetinki. Gasli se plasirao na šesto a Hamilton na sedmo mesto. Cunoda je bio osmi, Fetel deveti a Alonso deseti.

Photo: Formula 1

Trka za VN Azerbejdžana na programu je u nedelju, 12. juna od 13 časova po našem vremenu.
37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page