top of page

Izveštaj sa kvalifikacija: Ferstapen na pol poziciji

Svetski šampion najbolje iskoristio promenljive uslove u kvalifikacijama.

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju za VN Emilje Romanje na legendarnoj stazi Enco i Dino Ferari. Njemu će društvo u prvom startnom redu za sutrašnju sprint trku praviti Šarl Lekler, a treći će startovati Lando Noris. Sat vremena kišnog slobodnog treninga koji je prethodio kvalifikacijama protekao je u znaku Leklera i Sainca - oni su bili značajno brži od ostalih. Vozači su prvih pola sata proveli vozeći na gumama za kišu, da bi u drugoj polovini treninga svi prešli na srednje kišne gume. U skladu sa uslovima na stazi, videli smo dosta okretanja bolida i izletanja sa staze, ali nije bilo ozbiljnijih incidenata.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije Q1 - Posle relativno "mirnog" slobodnog treninga, usledile su kvalifikacije ispunjene incidentima i prekidima. Kiša koja je padala celo prepodne je prestala, a staza se delimično osušila. Već na početku prvog dela kvalifikacija videli smo različite pristupe vozača. Jedan deo njih je na stazu izašao na srednjih kišnim gumama, dok su ostali izabrali najmekše gume sa suvo, što se pokazalo kao bolji izbor. Uskoro su svi vozači bili na stazi na gumama za suvo - taman su se kvalifikacije "zahuktale" kada je došlo do prvog incidenta i prekida treninga. Aleks Albon u Viliamsu imao je veliki problem sa kočnicom na zadnjem desnom točku. Najpre je izbila vatra a ubrzo zatim došlo je i do eksplozije, koja je rasula veliki broj delova na stazu, istaknuta crvena zastava kako bi staza bila očišćena. Kako je Q1 deo kvalifikacija odmicao, vozači su postavljali sve bolja vremena, i do poslednje sekunde nije se znalo ko se uz Albona neće plasirati u Q2. Na kraju, u drugi deo kvalifikacija nisu se plasirali još i Latifi, Okon, kao i oba vozača Alfa Taurija, Cunoda i Gasli.

Photo: Formula 1

Q2 – Na početku drugog dela kvalifikacija vozači su obavešteni od timova da se ubrzo očekuje kiša, pa su požurili da postave vreme što je pre moguće. Karlos Sainc je imao najmanje sreće u tome. U nastojanju da popravi rezultat, drugi najbolji u tom trenutku iza Ferstapena, izgubio je kontrolu nad bolidom i završio u zaštitnoj ogradi. Trening je prekinut, i vozači su se vratili u pit lejn. Sreća u Saincovoj nesreći leži u činjenici da zahvaljujući kiši koja je zaista počela da pada, do kraja Q2 dela kvalifikacija niko, osim pomenutog Ferstapena, nije uspeo da nadmaši vreme koje je Sainc postavio. Time je Ferarijev vozač donekle umanjio štetu, jer plasman u Q3 mu ipak daje šansu da u sprint trci pokuša da osvoji bolje startno mesto za nedeljnu trku. Svoj nastup u kvalifikacijama u Q2 delu završila su oba Mercedesova vozača, Rasel na 11. a Hamilton na 13. mestu. Dalje nisu prošli ni Šumaher, Džou kao i Strol.

Photo: Formula 1

Q3 - Poslednji deo kvalifikacija preostalih 10 vozača započeli su na srednjim kišnim gumama. Intenzitet padavina je smanjen, a na pojedinim mestima na stazi kiša je potpuno prestala, pa su vremena krugova padala kako je Q3 deo kvalifikacija odmicao. Već u prvim krugovima videli smo dosta grešaka vozača. Prvo je Ferstapen u pripremnom krugu izašao van staze, srećom bez posledica. Lekler je već u prvoj krivini na trenutak izgubio kontrolu nad bolidom, takođe bez posledica. Nije se dugo čekalo na prvu crvenu zastavu – nju je izazvao Kevin Magnusen izletanjem u šljunak. Danac je ipak uspeo da brzo reaguje, pokrene bolid i nekako se domogne asfalta u zoni izletanja odakle se bez ozbiljnijeg oštećenja vratio na stazu. Posle nekoliko minuta kvalifikacije su nastavljene, a prvu grešku pravi Alonso pa zbog toga odustaje od brzog kruga. Kiša je polako padala sve jače, u takvim uslovima najbolje se snašao Ferstapen. On je i pored očiglednog usporavanja na delu gde su bile istaknute žute zastave koje su izazvane Botasovim zaustavljanjem bolida kraj staze, uspeo da postavi najbolje vreme - više od 7 desetinki brže od Šarla Leklera. Ponovo smo imali crvenu zastavu i prekid kvalifikacija, a do kraja je ostalo manje od tri minuta. Iako je bilo dovoljno vremena za još jedan pokušaj brzog kruga u preostalom vremenu Q3 dela kvalifikacija, to se nije desilo. Lando Noris je u pripremnom krugu izleteo sa staze i udario u zaštitne barijere, i time "overio" pol poziciju Maksa Ferstapena.

Photo: Formula 1

Drugi slobodni trening na rasporedu je sutra od 12:30, a sprint trka na programu je od 16:30 po našem vremenu.


118 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page