top of page

Izveštaj sa kvalifikacija: Lekler na Pol Poziciji

Tokom trećeg treninga Lekler je nagovestio dobro izdanje u kvalifikacijama. On je dobar tempo preneo i kvalifikovao se na prvu poziciju za VN Španije.

Photo: Formula 1

Treći trening je- počeo naizgled mirno. Vodeći timovi šampionata nisu izašli odmah na stazu u Barseloni. Nakon desetak minuta pojavljuju se prvi problemi i to u ekipi Alfa Tauri. Naime, iz Gaslijevog bolida počinje kuljanje dima usled pregrevanja pogonske jedinice. Tim ga povlači u garažu, i ubrzano radi na saniranju problema. Gasli uspeva da upiše nekoliko krugova pred sam kraj treninga. Ubrzo nakon ove situacije, na bolidu Mika Šumahera zadnja desna kočnica se pregreva te izbija požar. Nakon što se Mik uspešno vratio u boks - više nije izlazio na stazu.


Kada pominjemo probleme, moramo spemenuti ekipu Mercedesa koja deluje da je u velikom delu rešila probleme sa poskakivanjem bolida. To im je donelo najvišu zabeleženu maksimalnu brzinu tokom 3. treninga. Aston Martinov novi bolid, koji nedvosmisleno podseća na bolid Red Bula, nije doneo poboljšanja po pitanju konkurentnosti. Razlog lošeg izdanja može biti manjak podataka, s obzirom na to da je ovo B verzija bolida koju do sada nismo viđali na stazi. Trka bi za njih mogla biti bolja, jer su tokom treninga i kvalifikacija prikupili određene podatke sa staze.


Photo: Formula 1

Prvi krug kvalifikacija pokazao je da se odnos snaga nije drastično promenio u odnosu na 3. trening. Dvojac Aston Martina ispada u Q1. Oba Viliamsa ispadaju takođe i Fernadno Alonso. On biva blokiran od strane Norisa tokom pokušaja da u svom drugom izlasku na stazu popravi vreme. Incident je notiran, ali bez daljih istraga. Najbrži je ponovo bio Lekler, praćen Saincom i Verstapenom. Mercedes je nagovestio svoj povratak u vrh.


Photo: Formula 1

Drugi krug kvalifikacija su definitivno obeležili Rasel i Hamilton koji su postavili najbrža vremena od svih vozača u prvom izlasku na stazu. Bolid Mercedesa deluje jako dobro u odnosu na pređašnje vikende - falilo je stabilnosti na izalscima iz krivina. Poskakivanje svedeno na minimum - teško primetno.Vremena postavljena u prvom izlasku su im obezbedili 3. i 4. vreme na kraju Q2. Ovaj dvojac nije izlazio na stazu drugi put. U Q3 prolazi, dvojac Red Bula, Ferarija, Mercedesa, Hasa sa Botasom i Rikardom.


Photo: Formula 1

Treći krug kvalifikacija je otpočeo izlaskom svih vozača na stazu. Nakon prvih brzih krugova, Verstapen je postavio najbolje vreme, prati ga Sainc potom Perez. Lekler nije postavio vreme prilikom prvog izlaska na stazu, imao je incident u pretposlednjoj krivini - okretanje na stazi. Zasmetao je Džordžu Raselu koji se nalazio iza njega u svom brzom krugu.


Photo: Formula 1

Drugi izlazak vozača na stazu je propustio Daniel Rikardo. Lekler je nakon greške izvezao najbrži krug dosadašnjeg dela vikenda i time uspeo da osvoji pol poziciju. Verstapen nije uspeo da zabeleži svoj brzi krug prilikom drugog izlaska na stazu usled gubljenja snage pogonske jedinice gde ga tim instantno povlači u box. Maks startuje iz prvog reda, rame uz rame sa Leklerom. Sainc i Rasel drugi startni red. Perez i Hamilton treći startni red. Zatim slede Botas, Magnusen, Rikardo pa Šumaher.


Start trke u Barseloni je zakazan za 15 časova.

29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page