top of page

Izveštaj sa kvalifikacija: Lekleru pol pozicija

Dva Ferarija u prvom redu, Ferstapen startuje treći na uličnoj trci u Majamiju.

Photo: Formula 1

Iako su meteorolozi najavljivali moguću kišu u Majamiju, treći slobodni trening je vožen po suvom vremenu. Bila je to odlična vest za sve ekipe. Posebno za Red Bul koji je imao pred sobom zadatak da nadoknadi sve što je Ferstapen propustio na prva dva treninga. Početak trećeg treninga protekao je mirno i gotovo bez velike akcije na stazi. Kada su vozači nešto ozbiljnije pristupili vožnji, imali smo prvu žutu zastavu. Nju je izazvao Magnusen okretanjem na stazi - ali bez oštećenja. Nekoliko minuta kasnije desio se prekid treninga. Okon je na istom mestu kao Sainc juče, i na gotovo istovetan način razbio svoj bolid. Poslednju trećinu treninga vozači su uglavnom na bolidima imali meke gume, tada smo videli i ozbiljnija vremena. Lekler je zauzeo vodeću poziciju, sa nje ga je "smenio" Perez, a njega odmah zatim Ferstapen. Kako je vreme odmicalo vremena su bivala sve bolja. Najbrži je na kraju bio Perez sa dve desetinke ispred Leklera. Maks je na samom kraju treninga bio na veoma brzom krugu činilo se da može sa trećeg mesta da se probije na prvo. Ipak, u 15. krivini napravio je grešku i okrenuo se na stazi, srećom po njega bez posledica.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije Q1 – Kvalifikacije za Veliku nagradu Majamija počele su bez Estebana Okona. Sudar na trećem treningu bio je suviše velik da bi mehaničari stigli da poprave njegov bolid - on će sutra startovati iz pit lejna. Prvi deo kvalifikacija samo je potvrdio ono što smo saznali kroz tri slobodna treninga. Borba za pol poziciju vodiće se između Ferarija i Red Bula. Mnogo interesantnija bitka dešavala se na začelju poretka, a "gubitnici" u toj borbi bili su Magnusen, Džou, Albon i Latifi. Botas je svoju Alfu nekako uspeo da doveze do 15. mesta i prođe dalje u Q2.

Photo: Formula 1

Q2 – Premda je bilo očekivano da bi žustra borba za prolazak među deset najboljih mogla dovesti do incidenata i prekida kvalifikacija, to se nije desilo. Najviše "nezgodnih" momenata na stazi je imao Rasel. On se dosta mučio sa Mercedesovim bolidom, ali bez ozbiljnijih posledica. Mladi Britanac je u jednom trenutku uspeo da se plasira među deset najboljih. Njega je pred sam kraj druge kvalifikacione runde odatle izbacio Cunoda u Alfa Tauriju. Za razliku od Rasela, Luis Hamilton je relativno lako obezbedio prolazak u Q3 deo kvalifikacija, i tako nadigrao timskog kolegu. Vrh poretka pripao je Ferstapenu i Lekleru, a malo iznenađenje priredio je Noris plasmanom na treće mesto. Osim pomenutog Rasela prolazak među deset najbržih nisu uspeli da obezbede još Alonso, Fetel, Rikardo i Šumaher.

Photo: Formula 1

Q3 – Od starta poslednjeg dela kvalifikacija bilo je jasno da će osvajač pol pozicije biti iz redova Ferarija ili Red Bula. Već je prvi izlazak na stazu doneo izuzetno "tesnu" borbu za prvo mesto. Ferstapena, Leklera i Sainca razdvajalo je svega osam stotinki! Perez je bio četvrti u tom trenutku, ali njegov zaostatak bio je pola sekunde. Ferarijevi vozači su prednost nad Red Bulom imali u prvom sektoru staze. Red Bul je bio brži u drugom sektoru, dok su u trećem sektoru bili izjednačeni. Posle promene guma, vozači su se vratili na stazu za još jedan, poslednji pokušaj. Lekler i Sainc su popravili vremena, pa je njihova prednost nad Ferstapenom je u tom trenutku iznosila oko dve desetinke. Maks je u prvom sektoru minimalno zaostao za Ferarijevim vozačima, ali je na kraju tog sektora napravio grešku i odustao od brzog kruga. To je značilo da će iz prvog startnog reda na trci u Majamiju startovati Ferarijevi vozači. Poslednji put su vozači "propetog konjića" tako startovali 2019. godine, na Velikoj nagradi Meksika.

Photo: Formula 1

Trka u Majamiju na rasporedu je u nedelju od 21:30 po našem vremenu.

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page