top of page

Izveštaj sa trke: Dupla pobeda Red Bula u Španiji

Gotova je vrlo zanimljiva trka u Barseloni, koja pripada Maksu Verštapenu. Ovom

pobedom aktuelni svetski šampion preuzeo je vođstvo u poretku vozača.

Photo: Formula 1

Velika nagrada Španije nam je priredila sjajan vikend prepun uzbuđenja. Trka počinje dobrim startom Leklera koji brani prvu poziciju čisto, te ostaje lider. Njegov timski kolega Karlos Sainc, beleži još jedan očajan start. Odmah ga pretiču Rasel i Perez. Luis Hamilton i Kevin Magnusen nakon prve krivine u žaru borbe izazivaju incident. U tom kontaktu Kevin izleće u šljunak, dok Luis nastavlja sa oštećenim prednjim pneumatikom ka pit lejnu. Oba vozača nastavljaju trku, ali padaju na začelje. Hamilton nakon izlaska na stazu sugeriše ekipi - da razmisli o čuvanju motora i eventualnom povlačenjem iz trke. Ekipa mu odgovora - “Nastavi, završićeš na 8. poziciji ili bolje”.


Sedmi krug ostaje obeležen izletanjem Sainca, koji pravi grešku u krivini broj 4. gde izleće sa staze, ali uspeva da se izvuče iz šljunka i nastavlja trku. Gotovo istu grešku na istom mestu u 9. krugu pravi Verstapen. Pretiču ga Rasel i Perez.

Razlog ova dva izletanja se prepisuje repnom vetru, što smo i najavili da može biti problem ove staze. Nezadugo, došlo je do prvog otkazivanja pogonske jedinice u ekipi Ferarija. Otkazao je motor Šarlu Lekleru u 27. krugu, on se sa vodeće pozicije povlači u boks.

Photo: Formula 1

Nakon ovog momenta, prvu poziciju u trci preuzima Džordž Rasel praćen sa oba Red Bula. Maks Verstapen ga dugi niz krugova neumorno pokušava prestići, ali zbog problema sa otvaranjem DRS-a, nikako ne uspeva. Ekipa ga povlači u boks na zamenu pneumatika. Odmah je bilo jasno da je iz starteškog položaja Red Bul u prednosti zbog prisustva oba bolida u ovoj bitci. Druga polovina trke je tekla svojim tokom bez mnogo nepredviđenih dešavanja. Pozicije su se izkristalisale, Red Bul je odneo duplu pobedu, dok je Rasel završio trećeplasirani. Utešno četvrto mesto pripalo je Karlosu Saincu, on je uspeo da pretekne Hamiltona zbog problema sa pregrevanjem Mercedesa. Luis je podsetio na svoje pređašnje sezone. Izabran je za vozača dana - što ne čudi mnogo obzirom da je sa začelja dovezao drugi bolid Mercedesa na 5. mesto.

Photo: Formula 1

Valteri Botas je ponovo Alfi doneo važne poene. Nakon pet trka u ovoj sezoni, Botas nas je sada već sve navikao da osvaja poene. Sedma pozicija pripala je Okonu, inače dosta neprimetnom tokom čitave trke. Važni poeni za tim Alpine. Preostali poeni su pripali Norisu, Alonsu i Cunodi. Mik Šumaher uprkos dobrim kvalifikacijama, nije uspeo da upiše svoje prve poene u Formuli 1. Gasli ove sezone nije niti bleda senka sebe iz protekle dve sezone, te sve češće ima loše i neprimetne trke u odnosu na one dobre.


Aktuelni poredak u šampionatu vozača i konstruktora možete pronaći na stranici "Vesti" u padajućem meniju na našem sajtu. Pored ovih podataka, na istom mestu možete pronaći i podatke o iskorištenim delovima po timovima i vozačima.


Sledeća trka na programu je za 7 dana. Karavan Formule 1 se seli put Monaka.

87 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page