top of page

Izveštaj sa trke: Ferstapen pobedio u Majamiju

Maks Ferstapen odneo je pobedu na uličnoj trci u Majamiju. Lekler drugi, Sainc treći.

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen pobednik je Velike nagrade SAD vožene u Majamiju. Ulična trka pružila je dosta borbe, a obeležena je sjajnim duelom između dvojice vodećih u generalnom plasmanu. Bitka se posebno "zakuvala" izlaskom vozila bezbednosti posle incidenta između Gaslija i Norisa. Poput prethodnih trka, i ova je pokazala da su Red Bul i Ferari i dalje klasa za sebe. Ostale ekipe, osim Vilijamsa dosta su izjednačene.

Photo: Formula 1

Svetski šampion je "ključni" potez povukao odmah na startu trke - prestizanjem Sainca već u prvoj krivini. U narednih nekoliko krugova Maks je ušao u DRS zonu Leklera, da bi ga u devetom krugu pretekao. Iako su nakon toga Ferstapen i Lekler gotovo u svakom krugu razmenjivali najbrže krugove, Red Bulov vozač je malo po malo stvorio osetnu prednost.


Odlazak vodećih vozača u boks na promenu guma nije doneo nikakve promene u poretku. Ferstapen je imao oko sedam sekundi prednosti nad Leklerom, a Sainc se držao na bezbednoj udaljenosti ispred Pereza. Činilo se da će tako ostati do kraja trke, ali sve se menja u 41. krugu. Tada je zbog kontakta između Gaslija i Norisa na stazu izlašlo vozilo bezbednosti.

Photo: Formula 1

Gasli je par krugova pre incidenta sa Meklarenovim vozačem imao kontakt sa Alonsom u prvoj krivini. Bilo je očigledno da njegov bolid ima problema. Nešto kasnije nakon pomenutog kontakta, Gasli je izleteo sa staze, i dok se dosta sporo vraćao došlo je do kontakta sa Meklarenovim vozačem. Lando je ostao sa oštećenim bolidom na stazi, a Gasli je uspeo da nastaviti do boksa gde je i završio trku.

Photo: Formula 1

Serhio Perez koristi vozilo bezbednosti i odlazi u boks po srednje tvrde gume. Vodeća trojka ostaje na stazi na tvrdim gumama. Bilo je jasno da nas u preostalih desetak krugova očekuje borba između vodeće četvorice, naročito između Sainca i Pereza.

Photo: Formula 1

Trka je nastavljena nakon što se vozilo bezbednosti sklonilo sa staze. Lekler je dao sve od sebe da ostane unutar DRS zone. To je bila jedina šansa da preotme prvo mesto od Ferstapena. Iako je u par navrata bio veoma blizu, do kraja trke nismo videli ni jedan pokušaj napada Ferarijevog asa. Red Bul je prosto bio suviše brz na pravcima, tako da ni DRS nije pomogao Lekleru.

Photo: Formula 1

Kao što je Ferstapen do kraja trke uspeo da se odbrani od Leklera, tako je i Sainc uspeo da ostane ispred Pereza. Za razliku od borbe dvojice prvoplasiranih, gde nije bilo napada - Perez je pokušao obići Sainca u prvoj krivini, ali je malo kasnije kočio, blokirao točak i otišao preduboko. Sainc je to mudro iskoristio, i uspeo zadržati treće mesto. Iza leđa vodeće četvorke, u poslednjim krugovima smo najpre videli grešku Botasa koja ga je koštala petog mesta. Tu poziciju zauzeo je Rasel nakon što je pretekao Hamiltona. Finac u Alfa Romeu je na kraju bio sedmi, a bodove su još osvojili Okon, Abon i Strol.


Fernando Alonso je trku završio na 9. poziciji, ali su sudije zabeležile situaciju u kojoj je Španac stekao prilikom silaska sa staze. Odluka o tom incidentu nije doneta do završetka trke, ali je on kasnije i za to dobio kaznu od 5 sekundi.

Zbog toga Alonso je pao na 11. poziciju i ostao bez bodova u Majamiju.

Photo: Formula 1

Ferstapen je pobedom u Majamiju, uz dodatni poen za najbrži krug, smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za Leklerom. Razlika između dvojice vodećih je sada 19 bodova. U konkurenciji konstruktora i dalje je na prvom mestu Ferari, ali zaostatak je sa dosadašnjih 11 bodova smanjen na svega šest.

Sledeća trka je na programu za dve nedelje na stazi u Barseloni.

83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page