top of page

Izveštaj sa trke: Ferstapenu pobeda u Azerbejdžanu

Dvostruka pobeda za Red Bul, Raselu treće mesto. Oba Ferarija odustala.

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen pobednik je trke za Veliku nagradu Azerbejdžana. Holanđaninu je to 25. pobeda u karijeri, čime se izjednačio sa Džimom Klarkom i Nikijem Laudom. Perez je kroz cilj prošao drugi, a treće mesto (treći put u sezoni) osvojio je Džordž Rasel.


Luis Hamilton bio je četvrti, a najbolje rezultate u sezoni ostvarili su Gasli na petom i Fetel na šestom mestu. Bodove su još osvojili oba vozača Alpine i Meklarena, po redosledu: Alonso, Rikardo, Noris i Okon.


Start trke doneo je prvo uzbuđenje - osvajač pol pozicije Lekler loše je startovao, i već u prvoj krivini ispred njega je bio Perez. Ferstapen i Sainc zadržali su mesta sa kojih su startovali. Perez je brzo stvarao prednost nad Leklerom, dok se Ferstapen držao unutar jedne sekunde zaostatka za Ferarijevim vozačem.


Činilo se da i pored pokušaja Ferstapena da prestigne Leklera neće biti promena na vrhu poretka. Tada se dešava prvi od ključnih momenata - u devetom krugu Sainc u četvrtoj krivini zaustavlja bolid zbog problema sa hidraulikom.

Photo: Formula 1

Istaknut je znak za virtuelno vozilo bezbednosti, što je Lekler iskoristio i otišao na promenu guma. Iako je njegovo stajanje trajalo preko pet sekundi, Lekler nije previše izgubio i vratio se na stazu na treće mesto. Prednost svežih guma Lekler je sjajno koristio, iz kruga u krug smanjivao je prednost Red Bulovih vozača.


Forsiranje tempa na početku trke Perezu se nije isplatilo. Ferstapen ga je sustigao i u 15. krugu obišao (Perezu je boksa poručeno da se ne bori sa Maksom). Perez odlazi u boks u 17. krugu, a promena guma traje 5,7 sekundi. Dva kruga kasnije po nove gume otišao je i Ferstapen.


Činilo se da Lekler, osim u slučaju nepredviđenih okolnosti, ima garantovanu pobedu. Međutim, u 20. krugu Ferarijev motor je otkazao - uz mnogo dima iz zadnjeg kraja bolida, Lekler je uspeo da stigne do boksa, i tu je za njega bio kraj trke. Red Bulovi su preuzeli vodeća dva mesta, a na trećem mestu našao se Rasel. Iza njegovih leđa borbu su vodili Rikardo i Gasli, a pobednik je bio Francuz u Alfa Tauriju.

Photo: Formula 1

Trka u Azerjbedžanu nije bila blagonaklona prema Ferariju, ali ni prema korisnicima njegovih agregata. U narednim krugovima još dva Ferarijeva motora su otkazala. Najpre je odustao Džou a za njim i Magnusen. Kinez je uspeo da dođe do boksa, a Magnusen je izazvao virtuelno vozilo bezbednosti. "Poklon" su iskoristili Red Bulovi vozači i otišli na promenu pneumatika.


Iako je borba za vrh poretka već bila rešena, to ne znači da trkanja na stazi nije bilo. Sedam krugova pre kraja Hamilton je iskoristio činjenicu da je Gasli na istim gumama još od desetog kruga, i preuzeo je četvrto mesto. Zanimljiva borba viđena je između Meklarenovih vozača - Noris je u poslednja dva kruga pokušao da napadne Rikarda, i preuzme osmo mesto, ali bez uspeha.


Ferstapen je pobedom u Azerbejdžanu povećao vođstvo u ukupnom poretku - na njegovom kontu sada je 150 bodova. Serhio Perez je osvajanjem drugog mesta, uz najbrži krug, sada drugi sa 119 bodova, dok je Lekler ostao na 116.

Photo: Formula 1

Sledeća trka je za nedelju dana - idemo u Kanadu, na stazu Žil Vilnev u Montrealu.


88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page