top of page

Izveštaj sa trke: Perez osvojio Monte Karlo

Serhio Perez pobednik je trke u Monaku, na podijumu su mu društvo pravili Sainc i Ferstapen. Loša reakcija Ferarija odgovorna je za četvrto mesto Leklera.

Photo: Formula 1

Serhio Perez pobednik je ovogodišnje trke za Veliku nagradu Monaka, iako početak nije obećavao takav rasplet događaja. Tim Red Bula pravovremeno i adekvatno je reagovao na dešavanja na stazi, što je na kraju dovelo do toga da Perez prvi prođe kroz cilj.


Početak trke kasnio je više od jedan čas. Kao što su meteorolozi i najavili juče, pred početak trke u Monaku pala je kiša. Dvadeset minuta iza predviđenog vremena za start trke, vozači su bili na startnim pozicijama, ali iza vozila bezbednosti.

Odvezli su dva tako kruga, da bi se vratili u pit lejn - istaknuta je crvena zastava i trka je prekinuta. Nakon dodatnih 40 minuta čekanja da kiša prestane, ili da se barem smanji intenzitet padavina, vozači su ponovo bili iza vozila bezbednosti, svi na gumama za kišu.

Photo: Formula 1

Imali smo leteći start koji nije doneo promene u poretku – Ferari na prve dve pozicije, Red Bul treći i četvrti. Kiša je u međuvremenu prestala, i na stazi se stvarala jasno uočljiva suva trkačka linija, pa je strategija timova igrala veoma važnu ulogu. Potez je prvi povukao Red Bul – u 17. krugu pozvali su Pereza u boks i montirali na njegov bolid gume za promenljive uslove.


Ferari u pokušaju da zaštiti pozicije svojih vozača u boks najpre poziva Sainca. Španac saopštava timu da to nije dobar potez, da treba da ostane na stazi i da kroz nekoliko krugova ide u boks, ali odmah na gume za suvo. Umesto njega u boks odlazi Lekler, zajedno sa Ferstapenom - obojica na gume za promenjljive uslove. Zbog kašnjenja u reakciji, Lekler gubi prvo mesto od Pereza.


Detalj koji je praktično rešio pitanje pobednika desio se u 21. krugu – Ferari istovremeno u boks poziva oba svoja vozača. Sainc je već bio u boksu na promeni guma kada je Lekleru panično javljeno da ostane na stazi, ali bilo je prekasno. On je već prilazio boksu pa su na njegov bolid montirane tvrde gume za suvo.

Photo: Formula 1

Sve pomenuto koštalo je Leklera još dve pozicije u poretku, na stazu se vratio na četvrto mesto, iza Ferstapena. Krug kasnije oba Red Bulova vozača prelaze na gume za suvo, i u tom trenutku trka je praktično rešena. Lekler je na sve veoma burno reagovao preko timskog radija, na njegovu žalost, bez ikakvog efekta.

Dodatnu dramu u trku unosi Mik Šumaher koji u 27 krugu gubi kontrolu nad bolidom i udara u zaštitne barijere. Incident je izgledao mnogo strašnije nego što je u stvarnosti bio, jer je Šumaher iz potpuno raspadnutog bolida izašao neozleđen. Na stazu izlazi vozilo bezbednosti, a nedugo zatim trka je prekinuta.

Photo: Formula 1

Akcija je nastavljena u 33. krugu novim letećim startom, opet bez promene u poretku. Vodeća četvorica vozača bili su veoma blizu jedan drugome, ali pravih napada u pokušaju preticanja nije bilo, čak ni nakon što je omogućena upotreba DRS-a.


Voženo je 65. krugova umesto planiranih 77, jer po pravilima trka ne sme da traje duže od tri časa. Serhiu Perezu ovo je prva pobeda još od trke u Azerbejdžanu prošle godine. Ferstapen je trećim mestom povećao prednost u generalnom plasmanu nad Leklerom na devet bodova.

Photo: Formula 1

Kao kuriozitet izdvajmo činjenica da je dodatni poen za najbrži krug osvojio Noris. Meklarenov vozač stvorio je veliku prednost nad Alonsom, i obezbedio sebi "besplatnu" promenu pneumatika. Zahvaljujući najsvežijim gumama, dodatni poen zasluženo odlazi na Norisov konto.


Sledeća trka na rasporedu je za dve nedelje, karavan Formule 1 seli se u Azerbejdžan, na još jednu uličnu trku.

126 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page