top of page

Izveštaj: Saincov prvenac na Silverstonu

Karlos Sainc pobedio je u sjajnoj trci na Silverstonu, i ostvario prvi trijumf u karijeri. Na pobedničkom postolju Perez i Hamilton.

Photo: Formula 1

Fantastičnu trku gledali smo na Silverstonu! Sve je počelo užasnim incidentom već u prvoj krivini - u karambolu su učestvovali Rasel, Gasli, Vetel, Albon, Okon i Džou. Vozač Alfa Romea izvukao je "deblji kraj" i posle klizanja naglavce i tumbanja, završio je iza zaštitne barijere. Gotovo 15 minuta bilo je potrebno da bi smo saznali da je Džou dobro, da je pri svesti i da je izašao iz bolida.

Trka je prekinuta a nastavak je usledio posle gotovo sat vremena, bez Albona, Rasela i Džoua. Na prvom startu Ferstapen je prestigao Sainca a Hamilton Leklera. Međutim, na ponovljenom startu vozači su zauzeli pozicije osvojene na kvalifikacijama.


Sainc je bolje startovao drugi put i sačuvao je prvo mesto. Usled pokušaja da prestigne Karlosa, Maks se našao pod udarom Leklera, koji je pre toga agresivno napao Pereza. U kontaktu pomenutog dvojca oba bolida su oštećena - Lekler ipak ostaje na stazi a Perez odlazi u boks na promenu prednjeg krila, i pada na poslednje mesto.


Sainc je uspevao da ostane ispred Ferstapena, iako je bilo vidljivo da je Maks brži. U naporima da ostane na vodećoj poziciji Sainc u 10. krugu pravi grešku u krivini Bekets, izleće van staze i prepušta prvo mesto Ferstapenu.

Photo: Formula 1

Ferstapen od tog trenutka lagano povećava prednost. Ipak, samo dva kruga kasnije Maks drastično usporava - prešao je preko ostataka nekog bolida na stazi i probušio gumu. Momentalno odlazi u boks po nove gume i na stazu se vraća na šestom mestu.


Za to vreme na čelu gledamo borbu Ferarija, i odličnog Hamiltona koji ne zaostaje za vodećim dvojcem. Iako ima oštećen bolid, Lekler ima bolji tempo ali nikako ne prestiže Sainca. Sve vreme traje radio komunikacija oba vozača sa timom, bez rešenja situacije. Pat poziciju prekida Sainc, koji u 21. krugu prvi odlazi u boks na promenu gume.


Na stazu se vraća na tvrdim gumama, a Lekler radi isto četiri kruga kasnije. Hamilton preuzima prvo mesto, i na starim srednje tvrdim gumama niže odlične krugove. Napeta radio komunikacija u Ferariju konačno dobija razrešenje - Sainc u 31. krugu propušta Leklera. Hamilton po nove gume odlazi u 33. krugu i vraća se na treće mesto.

Photo: Formula 1

Činilo se da trka ulazi u mirniju završnicu, i da Ferari ide ka dvostrukoj pobedi. Da tako ne bude "postarao" se Okon - u 39. krugu zaustavlja se na stazi, i time izaziva vozilo bezbednosti. Priliku koriste Sainc i Hamilton, koji odlaze u boks po meke pneumatike. Na stazu se vraćaju bez gubitka pozicija, ispred njih je samo Lekler, ali na 17 krugova starim tvrdim gumama.


Na restartu trke Sainc prestiže timskog kolegu, a Hamilton gubi treće mesto najpre od Pereza, a zatim i od Leklera. Španac u Ferariju stvara četiri sekunde prednosti, čemu doprinosi i fantastična borba iza njega. Perez, Lekler i Hamilton menjali su pozicije, napadali i istovremeno se branili.

Photo: Formula 1

Kao "pobednik" iz borbe izlazi Perez koji zauzima drugu poziciju i pravi tri sekunde razlike ispred Leklera i Hamiltona. "Gubitnik" je Monačanin - branio se od Hamiltona koliko god je mogao, ali zbog starijih guma jednostavno nije mogao zadržati mesto na podijumu koje je pripalo domaćem vozaču.


Bodove u sjajnoj predstavi koju smo gledali na Silverstonu osvojili su još Alonso na petom, Noris na šestom i Ferstapen na sedmom mestu. Prve bodove u karijeri osvojio je Mik Šumaher osmim mestom, a najboljih deset zaključuju Vetel i Magnusen.

Photo: Formula 1

Sledeća trka na rasporedu je za nedelju dana u Austriji - F1 karavan seli se na stazu Red Bul ring.


41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page