top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening Francuska

Updated: Aug 8, 2022

Ferarijevi vozači najbrži u petak - Lekler na prvom a Sainc na drugom slobodnom treningu.

Photo: Formula 1

Šarl Lekler bio je najbrži na prvom slobodnom treningu za VN Francuske na stazi Pol Rikar. Drugi trening na vrhu poretka je završio njegov timski kolega Sainc. Očekivano, pored njih dvojice u vrhu je bio i Maks Ferstapen.


Ferarijev vozač na prvom je treningu bio manje od desetinke brži od drugoplasiranog Ferstapena. Treći je bio Sainc, sa dodatne tri desetinke kašnjenja, dok je četvrti bio Rasel. Pomenuta trojica su jedini vozači unutar sekunde zaostatka za vodećim.


Gasli je bio veoma dobar pred domaćom publikom zauzevši peto mesto, a šesti je bio Perez. Meksikanac je imao problema na treningu - najpre je izleteo u krivini broj četiri, bez posledica. Nešto kasnije u vešanju zadnjeg desnog točka zaglavila se folija koju je skinuo sa vizira kacige, zbog čega je na kratko morao u boks.


Lando Noris bio je sedmi a Aleks Albon osmi. Nik de Vris koji je na prvom treningu vozio Hamiltonov bolid završio je na veoma dobrom devetom mestu. Poslednju poziciju među deset najboljih zauzeo je Daniel Rikardo.

Photo: Formula 1

Najvažnija informacija sa drugog treninga jeste da će Sainc biti kažnjen sa barem 10 mesta kazne na gridu. Ferari je ugradio novu kontrolnu elektroniku u njegov bolid i time prekoračio dozvoljeni broj, a ugrađena je i druga od dve dozvoljene baterije. Moguće je da će Ferari promeniti sve komponente, što bi Španca bacilo na začelje.


I pored svih "problema" Sainc je bio najbrži na treningu - Lekler je bio drugi, sa desetinkom zaostatka, dok je trećeplasirani Ferstapen zaostao pola sekunde. Perez se vidno mučio sa bolidom, na kraju je zauzeo tek deseto mesto, sekundu i po iza vodećeg Sainca.


Mercedesi su bili četvrti i peti, s tim što je Rasel bio brži od Hamiltona dve desetinke. Jedino su još njih dvojica bili unutar sekunde zaostatka za vodećim, jer je već Noris na šestom mestu zaostajao više od sekunde. Gasli je bio sedmi, Magnusen osmi a Rikardo deveti.

Photo: Formula 1

Treći slobodni trening na rasporedu je sutra od 13 časova, dok su kvalifikacije zakazane za 16 časova.

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page