top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening Velika Britanija GP

Botas najbrži na prvom a Sainc na drugom treningu na Silverstonu.

Photo: Formula 1

Prvi trening u Silverstonu počeo je u kišnim uslovima. Svi vozači su u prvom izlasku na stazu koristili pneumatike za promenljive vremenske uslove. Situacija na stazi se značajno popravljala kako je vreme proticalo.


Nakon prve polovine slobodnog treninga najbrži je bio dvojac Ferarija praćen vozačima Alfa Romea. Pred kraj treninga vozači su izašli na stazu na mekim pneumaticima. Na minut pre kraja treninga Strol je imao incident u devetoj krivini - nije dotakao ni jednu barijeru, bolid je neoštećen ali nasukan u šljunku. Istaknuta je crvena zastava i trening je završen.

Photo: Formula 1

Poredak na kraju treninga je sledeći: Botas, Hamilton, Sainc, Lekler pa Šumaher. Rezultate treninga ne treba uzimati za ozbiljno, s obzirom na meteorološke uslove koji su vladali na stazi.

Photo: Formula 1

Drugi trening vožen je u povoljnijim vremenskim uslovima, bez kiše, što je timovima omogućilo testiranje pneumatika za suvo. Primetno je na prvi pogled da je Viliams na bolidu potpuno izmenio bočne otvore za vazduh.


Ovo rešenje dosta podseća na bolide Red Bula, Aston Martina i Alfa Taurija. Novine na bolidu imao je samo Albon. Ostvaren rezultat nije bioznačajno bolji od prethodnih treninga, pa je utisak da ovo unapređenje nije mnogo donelo.

Photo: Formula 1

Problem poskakivanja bolida bio je aktuelan i na Silverstonu, ali u mnogo manjoj meri nego na drugim stazama. Silverston je po konfiguraciji prava trkačka staza, za razliku od uličnih – asfalt je izuzetno ravan, pa se problem poskakivanja ne može objektivno oceniti.


U prvoj polovini drugog treninga primat je držao dvojac Ferarija, ali kako se sesija bližila kraju, u vrh poretka smestili su se Hamilton i Noris iza prvoplasiranog Sainca. Generalni utisak posle dva treninga je da su ekipe bile blago rezervisane, te da nismo videli pravi odnos snaga. To se jasno zapaža kroz vrlo "šaren" poredak u oba slobodna treninga.

Photo: Formula 1

Trening broj 3. na programu je sutra od 13 časova, dok su kvalifikacije zakazane za 16 časova po našem vremenu.
6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page