top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Abu Dabi

Hamilton najbrži na prvom a Ferstapen na drugom treningu na stazi Jas marina.

Photo: Formula 1

FP1 – Najbrži na prvom treningu u Abu Dabiju bio je Mercedes – Hamilton je imao dve desetinke prednosti nad Raselom, treći je bio Lekler, sa gotovo istim vremenom kao prošlonedeljni pobednik trke u Brazilu. Trening je obeležen time što su osmorica vozača zamenili neke od regularnih članova F1 timova.


Četvrti je bio Perez, dok je Liam Loson koji je menjao Ferstapena završio na petom mestu. Šesti je bio Fetel koji se posle trke u Abu Dabiju povlači iz Formule 1, a Robert Švarcman, koji je vozio umesto Sanca za Ferari, zavšio je na sedmom mestu, sa pola sekunde kašnjenja za Leklerom. Među 10 najboljih našli su se još i Rikardo, Botas i Albon.


Fernanda Alonsa u Alpini je zamenio Džek Duan. Mladi Australijanac zauzeo je 19. mesto, a iza njega je bio Felipe Drugović u Aston Martinu. Pietro Fitipaldi vozio je za Has, Logan Sardžent za Viliams, dok je Robert Kubica nastupio za Alfa Romeo.


Trening je prošao bez većih incidenata, jedino je Sardžent imao okretanje u prvoj krivini. Srećom po njega, izletne zone su široke pa je izbegao barijere i oštećenje bolida. Pato Ovard u Meklarenu je imao tehničkih problema sa bolidom na samom početku. On je zbog toga u garaži bio dvadesetak minuta, ali je do kraja treninga uspeo da se vrati na stazu.

Photo: Formula 1

FP2 - Maks Ferstapen bio je najbrži na drugom treningu. Drugo mesto zauzeo je Rasel, a treće Lekler. Hamilton je bio četvrti, uz kašnjenje od šest desetinki, dok je Perez na petom mestu kasnio dodatnu desetinku.


Vozači su na stazu izašli uglavnom na srednje tvrdim gumama, jedino su Cunoda, Noris i Magnusen imali tvrde gume. Prvi događaj vredan pažnje je bliski susret Hamiltona i Magnusena, koji je izazvao nezadovoljstvo sedmostrukog šampiona.


Negde na polovini treninga vozači su prešli na meke gume, i najbolje vreme postavlja Ferstapen, ali prijavljuje timu loš odaziv papučice kočnice. Mercedesi pokazuju da su u dobroj formi, i zauzimaju drugo i četvrto mesto. Ubrzo zatim Fetel izaziva žutu zastavu, kada se na kraju pravca pri kraju prvog sektora prekočio, ali je upozorenje trajalo kratko.


Poslednje trenutke treninga timovi su iskoristili za test bolida sa punim rezervoarima i simuliranje uslova na trci, pa nije bilo značajnijih promena u poretku. Vredi izdvojiti zanimljivu komunikaciju između Leklera i njegovog trkačkog inžinjera – Monačanin je pitao zašto je tako spor, a odgovor je glasio "naš tempo trenutno nije najbolji"

Photo: Formula 1

Treći trening na rasporedu je sutra od 11:30, a kvalifikacije su zakazane za 15 časova.


62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page