top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Australija

Ferstapen najbrži na prvom a Alonso na drugom treningu u Melburnu. Drugi trening posle 15 minuta "pokvarila" kiša.

Photo: Formula 1

FP1 – Maks Ferstapen postavio je najbolje vreme na prvom, pomalo haotičnom, treningu u Australiji. Drugi je bio Luis Hamilton, sa malo više od četiri desetinke zaostatka a treći je bio Perez, koji je za Maksom kasnio jedva preko pola sekunde.


Trening su za desetak minuta skratile dve crvene zastave. Prva je oglašena na 23 minuta pre kraja, ali ne zbog incidenta na stazi, već zbog toga što je došlo do kvara GPS sistema. Pomenuti kvar onemogućio je timovima i kontroli trke da prate pozicije bolida na stazi, pa smo pre prekida usled toga videli veliku gužvu i dosta ometanja između vozača na stazi.


Prekid zbog kvara GPS sistema trajao je 9 minuta, da bi kasnije trening bio ranije završen iz drugog razloga - kvara na Sardžentovom Viliamsu. Na četiri minuta do kraja, Sardžent je stao na stazi na izlazu iz 11. krivine. Javio je timu da se bolid ugasio, a pošto nije bilo vremena za uklanjanje bolida do kraja treninga, isti je okončan.


Videli smo dosta vozača koji su se mučili sa kontrolom bolida – Ferstapen je najpre prekoračio granice staze u krivini broj 11, da bi se pred kraj treninga izvrteo u četvrtoj krivini. Serhio Perez je imao manji izlet u šljunak u krivini broj 3, a na kraju treninga je zakačio travu u prvoj krivini.


Hamilton je drugo najbolje vreme postavio neposredno pre nego što je Sardžent izazvao preuranjeni kraj treninga, razdvojivši Red Bulove. Alonso je bio četvrti, samo šest stotinki ispred Leklera. Sainz i Noris na šestom i sedmom mestu su za Maksom kasnili sedam desetinki, osmi je bio Gasli a deveti Rasel. Najbržih deset zaključio je Strol.

Photo: Formula 1

FP2 - Fernando Alonso postavio je najbolje vreme na drugom treningu u Australiji. Trening je posle 15 minuta suvih uslova "pokvarila" kiša. Alonsovo vreme je samo desetinku slabije od Ferstapenovog vremena sa prvog treninga. Drugi je bio Šarl Lekler sa četiri desetinke zaostatka, a treći Ferstapen, koji je kasnio šest desetinki.


Na četvrto mesto plasirao se Džordž Rasel, sa sedam desetinki sporijim vremenom od Alonsa. Peto mesto zauzeo je Karlos Sainc a šesto Esteban Okon. Serhio Perez je bio sedmi, i jedini među deset najboljih koji je vreme postavio na mekim gumama. Među deset najbržih plasirali su se još Noris, Hulkenberg i Gasli.

Prvi put ove godine videli smo vozače na gumama za kišu, koja je padala do kraja treninga u Melburnu. Rasel je prvi testirao gume za kišu, izašavši na gumama za promenljive uslove. Za njim su krenuli i ostali a uprkos kišnim uslovima, incidenata nije bilo. Lens Strol je u dva navrata bio najbliži izazivanju incidenta u krivini broj 3 - najpre je na izlazu iz krivine proklizao i umalo završio u zidu, a malo kasnije je u istoj krivini izleteo u šljunak.

Photo: Formula 1

Treći trening na rasporedu je sutra ujutro u 3:30 po našem vremenu, a za 7 časova su zakazane kvalifikacije.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
114 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page