top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Bahrein

Updated: Mar 4

Serhio Perez najbrži na prvom treningu na otvaranju nove sezone, Fernando Alonso na drugom.

Photo: Lars Baron / Getty Images / Red Bull Content Pool

FP1 – Konačno je počela nova sezona Formule 1, i ako je suditi po prvom treningu u Bahreinu, Red Bul će biti dominantniji nego što je to bio slučaj u 2022. godini, jer je Perez prilično lako postavio najbolje vreme, dok je Ferstapen bio treći. Između njih se smestio Fernando Alonso, četiri desetinke iza Pereza i dve ispred Maksa, i tako potvrdio dobar utisak koji je Aston Martin ostavio na testu pred početak sezone.


Noris je bio četvrti a Lekler peti - jedino je Ferarijev vozač od petorice najbržih vreme postavio na srednje tvrdim pneumaticima, ostali su koristili meke gume. Strol je bio šesti, što je veoma dobar rezultat kada se zna da nije vozio na predsezonskom testu, na sedmom mestu je završio Magnusen, a osmi je Džou. Poslednja dva mesta među deset najbržih zauzeli su Botas i Hamilton.


U prvom delu treninga videli smo i veoma klimavo i savitljivo zadnje krilo na bolidu Šarla Leklera – Monačanin nije bio zadovoljan, pa je tim na bolid stavio drugu verziju zadnjeg krila, sa kojim SF-23 delovao znalajno stabilnije. Karlos Sainc je takođe imao problema, na ulasku u krivinu broj 9 "izgubio" je zadnji kraj bolida i zbog toga se dva puta okrenuo, ali osim uništenih guma veće štete nije bilo.


Bilo kako bilo, prvi trening nam je dao naznake šta sve možemo da očekujemo u nastavku trkačkog vikenda, iako ćemo više znati po završetku drugog treninga.

Photo: Formula 1

FP2 – Fernando Alonso, najstariji vozač na gridu, postavio je najbolje vreme drugog treninga u Bahreinu, ostavivši iza sebe Pereza i Ferstapena, koji su kasnili manje od dve desetinke za Špancem.

Photo: Formula 1

Šarl Lekler je završio na četvrtom mestu, sa više od četiri desetinke kašnjenja za vodećim, dok petoplasirani Niko Hulkenberg zaostaje za Leklerom samo 9 hiljaditih delova sekunde. Pažnje vredan je podatak da se deset najbržih vozača "smestilo" unutar 7 desetinki, i da tek Sainc, na 14. mestu, za Alonsom kasni više od sekunde.


Prvi je na stazu izašao Lens Strol, želeći da što više nadoknadi izostanak sa testa pred početak sezone. Videli smo ubrzo neobičnu situaciju na kraju startno/ciljnog pravca - Oskar Piastri je pogrešno procenio ponašanje Strola, koji je sporo veoma vozio, pa je novajlija u Meklarenu morao da izbegava Strola, pri čemu je, na sreću, uništio samo gume. Desio se i manji incident u pit lejnu, takođe bez posledica, kada je Nik De Vris nesmotreno izašao ispred Norisa.


Timovi su u međuvremenu krenuli sa simulacijom kvalifikacija. Vrh poretka zauzeo je najpre Serhio Perez, ali je Fernando Alonso odličnim krugom izbio na prvo mesto, i jedini je vozio ispod minut i 31 sekunde. Nedugo zatim i Maks Ferstapen postavlja bolje vreme od Pereza, a do kraja treninga nije bilo promena na vrhu poretka.


Aston Martin svakako ima razloga za zadovoljstvo, jer niko nije očekivao da će biti na prvoj poziciji. Da li je prikazano na prva dva treninga u Bahreinu pravo stanje stvari, ili Red Bul i Ferari imaju "keca u rukavu" saznaćemo sutra – treći trening startuje od 12:30 po našem vremenu, a kvalifikacije su na resporedu od 16 časova.

Photo: Formula 1
Dragi čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
94 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page