top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Belgija

Ferariju prva dva mesta na prvom treningu, Sainc ispred Leklera. Na drugom treningu dominacija Ferstapena.

Photo: Formula 1

FP1

Formula 1 se vratila - posle pauze šampionat se nastavlja na čuvenoj Spa Frankošamp stazi. Tipično za Belgiju u ovo doba godine, kiša je tokom prepodneva padala, ali se do početka prvog treninga staza osušila. Najvažnija vest je da će nekoliko vozača dobiti kazne u startnom poretku za nedeljnu trku, zbog promena pogonskih jedinica, motora i drugih komponenti - Lekler, Ferstapen, Noris, Okon i Botas.


Prvih 30 minuta treninga nije donelo mnogo toga. Najinteresantnija situacija dogodila se u boksu, kada je Latifi dobio znak da može izaći iz garaže. U tom trenutku nailazio je Ferstapen, koji je umesto kočenja dodao gas i obišao Latifija stranom bliže garažama. Slučaj je bio pod istragom, ali sve se rešilo bez kazni.


Druga polovina treninga donela je ozbiljnije pokušaje postavljanja vremena. Prvo je Ferstapen obišao stazu za 1:46.755 da bi odmah zatim Sainc bio brži dve desetinke. Par minuta kasnije Lekler je imao odlično vreme u prvom sektoru, ali je u završnici kruga zaostao i postavio drugo vreme.

Dok je Lekler završavao krug istaknuta je žuta zastava - Magnusena se zaustavio na stazi. Žuta zastava je ubrzo postala crvena, jer je na Dančevom bolidu otkazao motor. Nastavak treninga doneo je sa sobom kišu, i više nije bilo konkurentnih vremena. Mali izlet van staze imao je Lekler, ali je uspeo da iskontoliše bolid.

Photo: Formula 1

FP2

Drugi trening pripao je Ferstapenu - bio je osam desetinki ispred Leklera. Ukoliko tempo koji je Maks pokazao uzmemo kao kriterijum, start sa začelja grida neće biti nikakav problem za svetskog šampiona. Treći je bio Noris koji je zaostao sekundu, a odlično vreme imao je Strol na četvrtom mestu. Kanađanin je bio dve desetinke brži od Sainca na petom mestu.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

Šesto mesto pripalo je Hamiltonu, ispred Alonsa i timskog kolege Rasela. Deveti je bio Rikardo, sedam desetinki sporiji od Norisa, a Perez je bio deseti. Kiša je opet padala pri kraju treninga, i pokvarila timovima predviđene rasporede.


Vozači su trening započeli na gumama srednje tvrdoće dok su oba Mercedesa, Botas i Latifi bili na tvrdim gumama. Rikardo je prvi stint odradio na mekim gumama. Na vrhu poretka najpre je bio Sainc ali ga je nadmašio Ferstapen za četiri desetinke.


Otprilike pola sata pre kraja treninga vozači su počeli da koriste meke gume - Ferstapen odmah postavlja odlično vreme. Do kraja niko nije uspeo ne da ga nadmaši, nego ni da mu se približi. Ubrzo je počela lagana kiša koja je desetak minuta pre kraja pojačala. Vozači su zbog toga imali problema sa kontrolom bolida, ali većeg incidenta nije bilo.


Dva minuta pre kraja na stazu izlaze oba Aston Martina na gumama za kišu, iako staza nije bila potpuno mokra. Po povratku u bokseve, svi osim Strola i oba Viliamsa izašli su nazad na stazu zbog probe starta. Ferstapen je pri tome možda napravio prekršaj i nalazi se pod istragom.

Photo: Formula 1

Treći slobodni trening vozi se sutra od 13 časova, a kvalifikacije su zakazane za 16 časova.35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page