top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Holandija

Mercedesi najbrži na prvom a dva Ferarija na drugom treningu. Ferstapenu u prvom treningu otkazao menjač, na drugom treningu tek osmi.

Photo: Formula 1

FP1

Prilično neočekivano, na prvom treningu u Holandiji vrh poretka zauzela su dva Mercedesa - Rasel je bio malo više od dve desetinke ispred Hamiltona, a treći je bio Sainc, sa skoro četiri desetinke zaostatka za Raselom.


Pred prepunim tribinama obojenim u narandžasto, Ferstapen je odmah izašao na stazu na tvrdim gumama. Osim Fernanda Alonsa koji je trening započeo na srednje tvrdoj komponenti, svi ostali su bili na najtvrđoj.


Ferstapen odmah postavlja dobro vreme - 1:15:266. Činilo se da Red Bul pokazuje "mišiće" odmah na startu, da bi svega nekoliko trenutaka kasnije Ferstapen ostao na sred staze u prvom sektoru, usled kvara menjača. Trening je prekinut posle 14 minuta i istaknuta je crvena zastava, a Maks se više nije vraćao na stazu.


Posle nekoliko minuta vozači se vraćaju na stazu. Alonso je trening nastavio na mekim gumama, kao i Perez. Nando postavlja najbolje vreme, ali ne zadugo, jer ga sa vrha smenjuje Noris, sa čak sedam desetinki boljim vremenom. Noris nije dugo bio vodeći, jer je na vrh zaseo Sainc.


Vrlo konkurentna vremena zatim postavljaju Noris i Rikardo, što je svakako ohrabrenje za Meklaren. Dvdesetak minuta pre kraja treninga Rasel najpre izbija na treće mesto, da bi u sledećem pokušaju postavio najbolje vreme. Hamilton, koji je mnogim vozačima pravio probleme sporom vožnjom, postavlja bolje vreme od Sainca i izbija na drugu poziciju.

Photo: Formula 1

FP2

Drugi trening počeo je vestima da je Ferstapenu zamenjen menjač, što je obradovalo publiku. Maks je odmah bio na stazi, kako bi nadoknadio propušteno u prvom treningu, i na mekim gumama odmah postavlja najbolje vreme.


Većina grida drugi trening počelaje na srednje tvrdim gumama, osim Alonsa koji je bio na tvrdoj komponenti. Ferari pokazuje da ima dobar tempo na srednje tvrdim gumama, i zauzima mesta iza Ferstapena. Nedugo zatim Sainc izbija na vrh.


Viliams u rukama Albona dobro je funkiconisao, jer je u jednom momentu bio peti. Iznenađenje prvog dela treninga je četvrto mesto Šumahera, koga su ubrzo nadmašili Alonso, Okon i Strol. Uočljivo je bilo da je Perez, za razliku od Ferstapena, dosta spor, pošto je za Ferarijem i Mercedesom zaostajao sekundu.


Drugi deo treninga otpočeo je dobrim vremenima Mercedesa - najpre je Rasel bio drugi da bi ga na tom mestu smenio Hamilton. Lekler je veći deo treniga izgledao suzdržano, ali da ima brzine pokazao je postavljanjem najboljeg vremena. Bio je četiri hiljaditinke sekunde brži od Sainca.


Desetak minuta pre kraja Cunoda je izleteo sa staze što je dovelo do crvene zastave. Do kraja treninga nismo videli konkurentna vremena, već uglavnom simulacije trkačkih uslova. Malu zabrinutost Ferstapenovih navijača sigurno je izazvalo njegovo tek osmo vreme, sa 7 desetinki kašnjenja za Leklerom.

Photo: FIA.com

Treći trening na programu je sutra od 12 časova dok su kvalifikacije zakazane za 15 časova.

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page