top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Italija

Lekler najbrži na prvom a Sainc na drugom treningu u Monci.

Photo: Formula 1

FP1

Prvi trening u Monci pripao je Ferariju - Lekler je bio najbrži sa vremenom 1:22.410, samo 77 hiljaditinki ispred Sainca. Treći je bio Rasel uz zaostatak od dve desetinke, dok je Hamilton kasnio četiri desetinke. Ferstapen je bio peti, ali mu je u brzom krugu na mekim gumama zasmetao Noris, pa nismo saznali koliko je aktuelni šampion brz.


Alpina je pokazala da je u dobroj formi, jer su Okon i Alonso završili na šestom i sedmom mestu, uz dva stota dela sekunde razmaka između njih. Cunoda je zauzeo osmo mesto, ispred Botasa i prošlogodišnjeg pobednika Rikarda. Vredi istaći tek 14. vreme Pereza, ali Meksikanac je imao problema sa DRS-om, pa nije mogao bolje.


Na treningu smo videli dvojicu vozača koje ne viđamo često – Antonio Đovinaci je vozio Has umesto Šumahera, dok je Nik De Vris bio za volanom Aston Martina umesto Fetela. Njih dvojica su trening završili na 18. i 19. mestu. Đovinaci je od Magnusena bio sporiji četiri desetinke, dok je De Vris za Strolom zaostao preko jedne sekunde.


Trening je prošao uz par manjih incidenata, od kojih izdvajamo izletanja De Vrisa i Sainca u krivini Askari, srećom bez oštećenja bolida. Najbolja vremena postavljena su na mekim gumama, iako je početak treninga obeležen korišćenjem srednje tvrdih i tvdrih guma. Zanimljivo je da je na tvrdim gumama ubedljivo najbrži bio Ferstapen.

Photo: Formula 1

FP2

Najbolje vreme na drugom treningu postavio je Karlos Sainc - 1:21:664. Drugi je bio Ferstapen sa desetinkom i po zaostatka, a treći Lekler koji je za Saincom kasnio ispod dve desetinke. Noris je bio četvrti, ali sa zaostatkom od sedam desetinki. Mercedesi su bili peti i sedmi, jer se između Rasela na petom i Hamiltona, na šestu poziciju smestio Perez. Najboljih deset na treningu 10 zaokružili su Okon, Alonso i Albon.


Prvo vreme vredno pažnje postavio je Sainc na srednje tvrdim gumama. Ubrzo su mu se pridružili Red Bulovi, da bi se nedugo zatim na prvom mestu menjali Ferstapen i Lekler. Dva vodeća tima imala su drugačiju filozofiju - Red Bul je imao prilično visoko zadnje krilo, ali je i pored toga imao brzinu na pravcu.


Ferari je išao na manje aerodinamičkog prijanjanja, ciljajući na veću brzinu na pravcu, što kompromituje prolazak kroz sporije krivine. Takvo podešavanje bolida zahtevalo je malo privikavanja od Ferarijevih vozača, pa je Sainc promašio ulazak u prvu šikanu, a Lekler u drugu.


Prvi vozač na mekim gumama bio je Botas, i to mu je na trenutak donelo četvrto vreme. Hasovi vozači uvežbavali su pružanje zavetrine, što ćemo sasvim izvesno videti na kvalifikacijama. Šumahera čeka kazna za promenu delova menjača, pa će verovatno nastojati da pomogne Magnusenu kako bi se što bolje plasirao.


U drugoj polovini treninga Ferstapen je konstantno popravljao najbolje vreme, da bi ubrzo usledila crvena zastava. Šumaher je timu prijavio gubitak snage, a iz boksa je naređeno da se zaustavi na stazi kako bi sačuvao bolid od većeg kvara. Posle restarta treninga, videli smo probne kvalifikacione krugove na mekim gumama. Sainc je uspeo da nadmaši Ferstapena i do kraja treninga ostao je na vrhu poretka.

Photo: Formula 1

Treći trening na rasporedu je sutra od 13, a kvalifikacije su na programu od 16 časova.

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page