top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Japan

Alonso najbrži na prvom treningu, Rasel na vrhu poretka na drugom.

Photo: Formula 1

FP1

Nedelju dana posle Singapura karavan Formule 1 preselio se u Japan, na legendarnu Suzuku. Kiša je padala celo jutro pa iako se očekivalo da na stazi neće biti previše akcije, nije bilo tako.


Prvi je na stazi bio Cunoda, koji je prijavio da na stazi postoji nekoliko mesta sa dosta vode. Za njim se pojavljuju i ostali vozači, a Lekler javlja timu da je staza u dobrom stanju, i da bi trebalo sa guma za kišu preći na gume za promenljive uslove. Kako je vreme odmicalo i staza se sušila tako su vremena bivala sve bolja.


Na gumama za kišu najbolja vremena imali su Ferarijevi vozači, da bi Ferstapen na gumama za promenljive uslove bio brži za skoro četiri sekunde. Nekoliko krugova posle toga Okon postavlja najbolji rezultat. Vremena zatim popravljaju Ferariji a za njima i Alonso koji zauzima vodeću poziciju. Taman kada su svi prešli na gume za promenljive uslove kiša je opet počela da pada.

Od incidentata treba izdvojiti izletanje Latifija koji je u krivini broj 11 proklizao ali se srećom zaustavio pre barijere. Lekler je takođe izleteo van staze i vozio kroz šljunak, ali bez oštećenja. Mik Šumaher nije imao sreću kao Lekler i Latifi – trening je već bio završen kada se Nemac izvrteo na stazi i dobrano oštetio bolid.


Do kraja treninga nismo videli nešto vredno pomena. Fernando Alonso je ostao na vrhu poretka, ispred Sainca i Leklera.

Photo: Formula 1

FP2

Najbrži na drugom treningu bio je Rasel, praćen Hamiltonom, Ferstapenom i Perezom. Sainc je bio peti, a Lekler je trening završio na 11. mestu.


Zbog testiranja Pirelijevih guma drugi trening trajao je 90 minuta – planiran je test prototipa novih slik guma, ali je zbog kiše to otkazano, iako je trening bio produžen. Loši vremenski uslovi su pratili i drugi trening, a na stazu je prvi izašao Latifi. Za njim su sledili Sainz, Rikardo i Albon, svi na gumama za kišu.


Na istim gumama na stazu su izašla oba Mercedesa i Kevin magnusen. Drugi Has se nije pojavio na treningu, šef tima Stajner je preneo informaciju da Šumaherov bolid neće biti spreman zbog udesa na prvom treningu, ali da će uspeti da ga poprave do trećeg treninga.


Po isteku prvih 30 minuta, Rasel je na gumama za promenljive uslove postavio najbolje vreme, dve i po sekunde bolje od najboljeg vremena na gumama za kišu. Cunoda je u drugom sektoru izleteo u šljunak, a Lekler je jedva izbegao barijere u 11. krivini kada je blokirao točkove. Slično je kasnije uradio i Perez.


Kiša je u međuvremenu prestala da pada, ali je na stazi i dalje bilo mnogo vode. Perez je ponovio isto što i Lekler, jer je staza bila veoma klizava, bez obzira na prestanak kiše. Poslednjih petnaest minuta treninga na stazi su proveli Red Bulovi vozači, Sainc, Botas, Cunoda, Fetel i Strol, ali bez nekih ozbiljnijih rezultata.

Photo: Formula 1

Treći trening na rasporedu je sutra od 5 časova po našem vremenu, a kvalifikacije su zakazane za 8 časova.17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page