top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Meksiko

Sainc najbrži na prvom treningu u Meksiku, Rasel na drugom treningu, produženom zbog testiranja Pirelijevih guma.

Photo: Formula 1

FP1 - Karlos Sainc bio je najbrži na prvom treningu u Meksiku, sa manje od pola desetinke prednosti nad Leklerom. Iza njih dvojice bili su Perez i Ferstapen koji su postavili identično vreme, kasneći za Saincom 120 hiljaditinki. Sledeća dvojica su takođe malo zaostajala za vodećim Saincom, a to su Hamilton i Alonso. Botas je bio dobar tokom celog treninga i završio je na solidnom sedmom mestu ispred Norisa, Gaslija i Fetela, koji je zaključio spisak deset najbržih.

Vozači nisu mnogo čekali da izađu na stazu, pošto je prvi trening bio jedina prilika da isprobaju različite gume i postavke bolida - drugi trening rezervisan je za testiranje Pirelijevih guma, kao što je to bio slučaj i u Americi. Jedina razlika je u tome što su u Americi testirane tvrđe komponente novih guma, a u Meksiku su vozači testirali mekše.

Još jedna sličnost sa prvim treningom u Americi bila je ta što smo na stazi videli dosta mladih vozača – tu je bio Nik De Vris, zatim F2 vozači Džek Duan i Liam Loson, kao i Logan Srdžent i Pietro Fitipaldi. Svi vozači su trening počeli na tvrdim pneumaticima, a najbrži je bio Ferstapen ispred Pereza i Sainca. Lekler je posle pet minuta morao u boks zbog probušene gume, i odmah je prešao na meke gume. Na njima je postavio sedam desetinki bolje vreme od Maksa.

Ubrzo je većina vozača prešla na meke gume, a Ferstapen je u prvom brzom krugu u krivini broj 10 izgubio kontrolu nad bolidom i izvrteo se na stazi. Srećom po njega, bio je dovoljno daleko od barijera da nastavi vožnju bez problema. Malo kasnije postavio je identično vreme kao Perez, dok je Sainc za samo 46 hiljaditinki nadmašio Leklera.


Mladi vozači nisu imali mnogo sreće na treningu - Fitipaldi i Loson su izazvali crvene zastave zbog kvarova na bolidima, a problema je imao i Duan. De Vris i Sardžent su za razliku od pomenutih prošli bez problema. Neiskusna petorka zauzela je poslednjih pet pozicija na treningu i najbrža vremena su postavili na tvrdim a ne na mekim gumama.

Photo: Formula 1

FP2 - Najbrži na drugom treningu bio je Rasel, praćen Cunodom i Okonom. Za dosta neočekivan raspored trojice najbržih "krivac" je Pireli - kao i prošlog vikenda vozači su na treningu produženom za 30 minuta, smeli da koriste samo gume za testiranje za sledeću sezonu. Takođe, nisu smeli da menjaju postavke bolida niti da koriste DRS, što je razlog neočekivanom poretku trojice najboljih.


Petorica vozača koji nisu nastupili na prvom treningu mogli su da koriste standardne gume u prvih 45 minuta treninga, što su trojica najbržih i iskoristili. Od ostalih koji su smeli da koriste standardne gume, jedini koji nije bio je Magnusen. Njegov bolid se pokvario na prvom treningu pa mu je promenjen motor (čeka ga kazna od pet mesta unazad), i Danac je odmah izašao na stazu na gumama za testiranje.


Trening je obeležilo izletanje Leklera u krivini broj 7 posle pola sata treninga. Izgubio je kontrolu nad zadnjim krajem bolida i njime udario u barijeru. Činilo se da udarac nije snažan, ali je šteta na bolidu bila prilična. To je za njega bio kraj, a crvena zastava koju je izazvao trajala je skoro 20 minuta. Po povratku, vozači su nastavili sa testiranjem, da bi dva minuta pre kraja bila istaknuta nova crvena zastava. Džou je dobio poruku preko radija da se hitno zaustavi u stadionskoj sekciji staze, zbog kvara hidraulike – to je bio i kraj drugog treninga.

Photo: Formula 1

Treći trening na programu je danas od 19 časova po našem vremenu, a kvalifikacije su zakazane za 22 časa.

98 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page