top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Saudijska Arabija

Maks Ferstapen bio je dominantno najbrži na prva dva treninga u Džedi.

Photo: Formula 1

FP1 – Gde smo stali u Bahreinu, tu smo nastavili u Saudijskoj Arabiji - Red Bul je prvim mestom Ferstapena i drugim Pereza na prvom treningu samo potvrdio da je u odličnoj formi. Aston Martin je takođe pokazao da dobar rezultat iz Bahreina nikako nije slučajnost, jer je Alonso bio treći a Strol četvrti.


Mercedesovi vozači su zauzeli peto i šesto mesto (Rasel ispred Hamiltona), Sainc je bio sedmi, Gasli osmi, a poslednja dva mesta među deset najboljih pripala su Albonu i Cunodi. Šarl Lekler je bio tek jedanaesti.

Photo: Formula 1

Prvi deo treninga u Saudijskoj Arabiji protekao je u kraćim stintovima, dok su vozači tražili prave postavke bolida za stazu u Džedi. Dvadesetak minuta bilo je potrebno da počnemo dobijati respektabilna vremena – vrh poretka pripadao je Perezu, Alonsu i Ferstapenu, koji su se smenjivali na prvom mestu. Ferstapen je do kraja odvezao odličan krug i zauzeo prvo mesto sa skoro pola sekunde prednosti na Perezom.


Iako je Ferari najavljivao da im staza u Džedi odgovara više od Bahreina, na stazi se to nije videlo, jer su i Lekler i Sainc mnogo zaostajali za vodećim. Nije pomoglo ni to što je Ferari obojici vozača promenio pogonske jedinice – već na drugoj trci Lekler i Sainc koriste drugu od dozvoljene tri pogonske jedinice po sezoni, i italijanski tim svakako ima mnogo razloga za brigu.

Photo: Formula 1

FP2 - Maks Ferstapen bio je najbrži i na drugom treningu, sa 14 hiljaditinki boljim vremenom od onog koje je postavio na treningu broj 1. Drugi je bio Alonso, koji se "ubacio" između dva Red Bula – za Maksom je kasnio dve desetinke, a od Pereza je bio brži tri desetinke.


Odličan rezultat zabeležili su Alpinini vozači, Okon je bio četvrti a Gasli šesti. Između njih dvojice našao se Rasel. Strol je bio sedmi, a osmo mesto pripalo je Hulkenbergu. Poslednja dva mesta u 10 najboljih zauzeli su Sainc i Lekler, koji je nekoliko puta u toku treninga pitao tim da li je sve u redu sa motorom.

Photo: Formula 1

Hamilton je na kraju treninga zauzeo 11. mesto, i bio je poslednji unutar sekunde zaostatka za Ferstapenom. Posle veoma lošeg prvog treninga, koji je završio na poslednjem mestu, Noris može biti zadovoljan sa 12. mestom na drugom treningu.


Vredi istaći da je drugi trening prošao bez incidenata, ako u incidente ne računamo brojna blokiranja točkova, promašene šikane i ometanja vozača u brzim krugovima. Najbliže većem incidentu bio je Cunoda, koji je na početku treninga dotakao zid sa unutrašnje strane u 22. krivini, ali je imao sreće i prošao je bez oštećenja.

Photo: Formula 1

Treći trening u Saudijskoj Arabiji na programu je danas od 14:30 po našem vremenu, a kvalifikacije počinju u 18 časova.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page