top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN Singapur

Hamilton najbrži na prvom a Sainc na drugom treningu u Singapuru. Dobru formu Mercedesa potvrdio Rasel trećim mestom na FP2.

Photo: Formula 1

Posle dve godine pauze Formula 1 vratila se u Singapur. U međuvremenu je staza Marina bej dobila je nov asfalt, pa su prva dva treninga bila veoma važna iz aspekta prikupljanja podataka. Najbolje vreme na prvom treningu imao je Hamilton a najbliži mu je bio Ferstapen. Drugi trening pripao je Ferariju - Sainc je bio prvi a Lekler drugi.


FP1

Prvi na stazi bili su Džou, Ferstapen i Sainc. Lekler je u izlaznom krugu na prijavio da nešto nije u redu sa bolidom, odmah se vratio u boks i izašao iz bolida. Prvo ozbiljnije vrijme postavio je Ferstapen, njega je na vrhu na kratko smenio Alonso, da bi Maks odmah zatim povono bio najbrži. Vrhu poretka priključio se Perez drugim mestom

Prvi incident, iako lakši, videli smo u drugom sektoru, kada je Rasel na izlasku iz šikane blokirao točkove i "poljubio" ogradu. Meklaren je sprovodio aerodinamički test jer je u Singapur doneo nadogradnje, pre svega novi dizajn bočnih usisnika vazduha. Potvrđeno je da nadogradnje ima samo Noris, dok bi Rikardo isto trebalo da dobije u Japanu.


Lekler se na stazu vratio kada je do kraja treninga ostalo 35 minuta, što znači da je problem na bolidu bio ozbiljniji. Staza je prema kraju treninga postajala sve brža, a kao rezultat toga smo videli konkurentna vremena Aston Martina - Strol je bio drugi a Fetel peti. Odmah nakon toga Strol je zadnjim točkom snažno udario u zid, oštetio vešanje i ostao na stazi. Zbog toga je istaknuta crvena zastava.


Desetak minuta do kraja treninga videli smo Leklerov brzi krug na mekim gumama, kojim je uspeo da razdvoji Ferstapena i Pereza na vrhu. Sainc je postavio četvrto vreme ali ga je smenio Rasel. Perez je potom izgubio prenos snage, ali je srećom u nesreći bio taman kod ulaska u boks pa je izbegao zaustavljanje na stazi.


Luis Hamilton, koji je bio gotovo neprimetan sve do kraja prvog treninga, pred sam kraj je postavio najbolje vreme i na vrhu poretka završio prvi trening.

Photo: Formula 1

FP2

Drugi trening pripao je Ferariju - Sainc je imao najbolje vreme, a pratio ga je Lekler. Rasel je bio treći, a Ferstapen četvrti, iako je odradio samo dva brza kruga.

Photo: Formula 1

U drugom treningu videli smo dosta "zanimljivosti" na stazi - najpre je Fetel blokirao točkove na istom mestu kao Rasel i Ferstapen na prvom treningu. Magnusen je zatim, iz istog razloga, produžio u pomoćni pravac pre krivine broj 14. 14. Rasel je ponovio "poljubac" ograde iz prvog treninga, dok je Alonso bio milimetarski udaljen od ograde na izlasku iz krivine koja vodi u prvu DRS zonu.


Probleme sa prenosom snage koje je Perez imao pred kraj prvog treninga izazvao je menjač, i tim nije uspeo da ih reši do početka treninga. Pošto je u pitanju poslednji menjač iz kvote dozvoljenih, pred Red Bulom je teška odluka - rizikovati sa starim menjačem da bi izbegli kaznu, ili uzeti novi menjač uz kaznu pomeranja u poretku. Nije samo Perez propustio prvi deo treninga, na stazi nismo videli ni Ferstapena ni Leklera.


Druga polovina treninga obeležena je povratkom na stazu Red Bulova i Leklera. Perez je ubrzo dosta snažno okrznuo ogradu, kao da već nema problema sa bolidom. Napetu situaciju videli smo kod garaže Alfa Taurija - Gaslijev bolid se zapalio a njegov tim je bio potpuno nespreman za to. Veće opasnosti i štete spasili su ih ljudi iz Aston Martina koji su efikasno ugasili plamen iz bolida.


Pred kraj treninga Lekler postavlja odlično vreme na srednje tvrdim pneumaticima, i pridružuje se Saincu na vrhu, s tim da je Španac vreme postavio na mekim gumama. Ferstapen je do tada testirao jedino tvrde gume, pa u tom trenutku zaostaje dve sekunde za vodećim. Pošto su Sainc i Lekler nastavili da popravljaju vremena, reagovao je i Red Bul - u poslednjih 5 minuta treninga i Maks je na mekim gumama, a jedini kompetitivni krug bio je dovoljan za četvrto mesto.

Photo: Formula 1

Treći slobodni trening vozi se sutra od 12 časova, a kvalifikacije su zakazane za 15 časova po našem vremenu.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page