top of page

Izveštaj: 1. i 2. trening VN USA

Ferari najbrži na prva dva treninga u Ostinu - Sainc na prvom a Lekler na drugom treningu.

Photo: Formula 1

FP1

Karlos Sainc bio je najbrži na prvom treningu u Ostinu. Drugi je bio Ferstapen, a treći Hamilton. Odličan trening imao je Strol, koji je završio četvrti. Tokom treninga dobili smo potvdru od FIA da su Perez i Džou uzeli novi motor sa unutrašnjim sagorevanjem, što automatski znači kaznu od pet mesta unazad za njih dvojicu.


Imajući u vidu da je za drugi trening predviđen test Pirelijevih guma za sledeću godinu, vozači nisu gubili vreme, već su odmah izašli na stazu. Treba istaći da su čak petorica vozača mesto ustupili mladim asovima koji po pravilima moraju odraditi dva treninga tokom sezone. Latifi, Botas, Magnusen, Lekler i Rikardo nisu vozili, a umesto njih na stazi su bili Sardžent, Poršer, Đovinaci, Švarcman i Palou.


Trening nije odmakao daleko, svega osam minuta, kada smo imali crvenu zastavu. Đovinaci je u Hasu izgubio kontrolu nad bolidom i završio u zaštitnoj ogradi, ali je uspeo da se vrati na stazu uz manju štetu. Prekid je potrajao par minuta, a odmah po nastavku najbolje vreme postavlja Ferstapen. Odmah iza Maksa u tom trenutku bili su vozači Alpine. Korišćene su meke ili srednje tvrde gume, a samo retki su koristili tvrdu komponentu.


Posle Ferstapena na kratko se Strol našao na vrhu poretka, ali ga na prvom mestu ubrzo smenjuje Sainc, koji na novim mekim gumama postavlja pola sekunde bolje vreme. Hamilton je imao nekoliko pokušaja, ali zaostatak za Saincom nije uspevao da spusti na manje od četiri desetinke. U poslednjih deset minuta oba Red Bulova vozača na novim mekim gumama izlaze na stazu, ali ne uspevaju da budu brži od Sainca.

Do kraja treninga nije bilo većih promena, uglavnom su vozači zadržali pozicije koje su osvojili u prethodnim pokušajima. Maks je malo zasmetao Švarcmanu pri kraju brzog kruga, ali je sve prošlo bez problema.

Photo: Formula 1

FP2

Šarl Lekler bio je najbrži na drugom treningu u Ostinu. Drugo vreme postavio je Botas a treće Rikardo. Vremena nisu previše značajna jer su na treningu testirane Pirelijeve gume za sledeću sezonu, zbog čega je trening i produžen na 90 minuta. Testiranje je trebalo da bude odrađeno u Japanu ali je zbog vremenskih uslova pomereno za Teksas.

Photo: Formula 1

Prvi su na stazi bili Red Bulovi na test gumama. Prema planu Pirelija, predviđeno je da svaki vozač na test gumama odveze 26 krugova, s tim da vozači i timovi nisu znali koju gumu testiraju. Trojica najbržih na treningu odvezli su skoro 40 krugova - pošto nisu vozili na prvom treningu jer su mesto ustupili mladim vozačima, u prvom delu treninga su Lekler, Botas i Rikardo koristili ovogodišnje gume.


Najbolje vreme prvi postavlja Lekler, i to na srednje tvrdim gumama, čak dve sekunde brže od Sainca na drugom mestu koji je imao gume za testiranje. Ubrzo na drugo i treće mesto dolaze Botas i Rikardo. S obzirom na testiranje na stazi nije bilo previše akcije, jer su uglavnom odrađivani duži stintovi. Trojica najbolje plasiranih u drugoj polovini treninga prelaze na gume za testiranje.


Nekoliko vozača je već posle sat vremena odradilo obavezu prema Pireliju, pa su izašli iz bolida. U poslednjih 15 minuta treninga na stazi su bili Šumaher, Strol i Magnusen, a društvo su im pravili Lekler, Botas i Rikardo – trojac koji je prvi deo treninga vozio na regularnim pneumaticima. Do kraja treninga nije bilo nikakvih uzbuđenja.

Photo: Formula 1

Treći trening na programu je danas od 21 čas po našem vremenu, a kvalifikacije počinju u ponoć.

39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page