top of page

Izveštaj: 1. trening VN Azerbejdžan

Ferstapen najbrži na prvom i jedinom treningu u Azerbejdžanu.

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen bio je najbrži na prvom i jedinom treningu u Azerbejdžanu. Pratili su ga Šarl Lekler na drugom mestu sa zaostatkom od 37 hiljaditinki i Serhio Perez na trećem - Meksikanac je kasnio malo više od desetinke za timskim kolegom.


Stvari su u Azerbejdžanu "pretumbane" zbog novog formata sprint trke koji ćemo imati priliku da vidimo po prvi put. Novi format, po kome sprint trka postaje zaseban događaj sa zasebnim kvalifikacijama, doveo je do toga da trening u petak, jedini pred kvalifikacije za glavnu trku u nedelju, postane veoma važan.


Početak treninga nije bio lak, verovatno zbog važnosti - posle nekoliko odveženih krugova, najpre je Sainc malo očešao zid, a za njim je Cunoda udario u zid i probušio zadnju levu gumu. Sledeći je problem imao Gasli - Alpina je donela nadogradnje u Baku, ali je A523 bolid izazvao crvenu zastavu, pošto je iz Gaslijevog bolida prvo krenulo da se dimi, a zatim je buknula vatra.

Photo: Formula 1

Francuz je brzo reagovao i napustio bolid, a redari su došli sa aparatima za gašenje požara. U istom trenutku Magnusen je stao u prvoj krivini, a malo pre toga Hamilton je prijavio problem sa kočnicama – kasnije je zbog toga Luis dosta vremena proveo u garaži. Obeležje treninga je svakako bilo i mnogobrojno isticanje žutih zastava u svim sektorima staze.


Kada su vremena u pitanju, borba za najbrži krug vodila se između Ferstapena i Šarla Leklera, a svetski šampion je u poslednjem pokušaju dobio "bitku". Perez je na kraju bio treći, a Sainc četvrti. Noris je zauzeo peto mesto, a odličan šesti je bio De Vris. Dvojac Aston Martina, Strol i Alonso, zauzeo je pozicije 7 i 8, deveti je bio Albon a top 10 zaključio je Džou.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije za Veliku nagradu Azerbejdžana na programu su od 15 časova po našem vremenu.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page