top of page

Izveštaj: Ferstapen pobednik u Monci

Maks Ferstapen pobednik je trke u Monci, Lekler i Rasel završili na podijumu. Bodove u prvoj trci u karijeri osvojio Nik De Vris.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Aktuelni šampion pobednik je trke u Monci, sasvim zasluženo. Uprkos agresivnoj strategiji Ferarija Lekler nije mogao bolje od drugog mesta, jer nije imao tempo potreban za borbu sa Maksom. Džordž Rasel je ponovo na podijumu, i to je njegov sedmi plasman na pobedničko postolje u sezoni.


Start trke protekao je, za standarde uske prve krivine u Monci, sasvim mirno. Rasel je odmah probao da napadne Leklera, ali se povukao iz napada. Odlično su startovali Rikardo i Alonso, za razliku od Norisa koji je loše reagovao. Ferstapen je napravio odličan posao na startu, do prve krivine već je bio peti, a u drugom krugu je došao na treću poziciju. Sainc je takođe imao dobar start sa 18. pozicije i u prvih par krugova je stigao do 13. mesta.


Ferstapen na početku petog kruga, na startno-ciljnom pravcu, pretiče Rasela i dolazi na drugo mesto, sa samo 1,2 sekunde zaostatka za vodećim Leklerom. Sainc nastavlja da se probija ka vrhu, u šestom krugu je već na 10. mestu, a tri kruga kasnije je osmi. Na vrhu nema promene, Lekler uspeva da zadrži Maksa iza sebe uz prednost od oko dve sekunde.

Photo: Fromula 1

Činilo se da je trka ušla u nešto mirniju fazu, ali tada Fetel zaustavlja bolid pored staze, pa je proglašeno virtuelno vozilo bezbednosti. Ferari reaguje pa Lekler odlazi u boks i sa mekih prelazi na srednje tvrde gume. Red Bul i Mercedes ostaju na stazi, a Maks preuzima vodeću poziciju. Lekler se posle boksa na stazu vraća na treće mesto, iza Rasela, Sainc je četvrti.

Na novim srednje tvrdim gumama Lekler polako smanjuje Ferstapenovu prednost, ali ne koliko je očekivano, imajući u vidu da su Maksove meke gume već dosta potrošene. Sledeći potez povlači Mercedes koji 24. krugu u boks zove Rasela, i stavlja tvrde gume. Britanac se na stazu vraća na četvrto mesto, iza Sainca. Dva kruga kasnije u boks odlazi i vodeći Ferstapen.


Srednje tvrde gume očigledno mnogo bolje funkcionišu kod Red Bula, jer Ferstapen zaostatak od deset sekundi za Leklerom rapidno smanjuje, od pola sekunde do sekund po po krugu. Sainc u boks odlazi u 31. krugu, po meke gume koje je sam zahtevao od tima, i vraća se na osmo mesto iza Pereza. Fernando Alonso prekinuo je niz od deset uzastopnih završavanja trka u bodovima, pošto je u 32. krugu odustao.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Krug kasnije Ferstapenov zaostatak za Leklerom sveden je na pet sekundi, i Monačanin ide u boks, po nove meke gume – vraća na drugo mesto, uz zaostatak od 19 sekundi za Maksom. Iako se očekivalo da na mekim gumama Ferarijev vozač smanjuje razliku za Red Bulom, praksa je pokazala drugačije. Razlika u korist Ferstapena je čak porasla na preko 20 sekundi, i Lekler do kraja trke nije uspeo da smanji zaostatak na manje od 15 sekundi.


Debitant De Vris desetak krugova pre kraja zauzima deseto mesto, što je izuzetan uspeh za mladog vozača. Činjenica još dobija na važnosti kada se zna da Latifi u tom trenutku vodi borbu za 14. poziciju. Svega šest krugova pre kraja trke, Rikardo staje na stazi i na snazi je vozilo bezbednosti. Vodeći vozači idu u boks po sveže meke gume, ali niko niti profitira niti gubi tim potezom.


Iako se očekivalo da SC brzo završi, problem je što je vozilo bezbednosti na snazi ali vozila na stazi nema! Još gorom situaciju čini to što je Rikardov bolid ostao u brzini pa redari ne mogli da ga pomere. Imamo prilično bizarnu situaciju da u poslednja četiri kruga vozači ulaze pod SC koga u stvari još nema na stazi. Tada stiže odluka direkcije trke da će trka završiti pod žutim zastavama i vozilom bezbednosti koje se konačno pojavljuje na stazi.

Photo: Fromula 1

Velika Nagrada Italije tako je završena svojevrsnim antiklimaksom, jer nismo gledali direktan obračun na stazi, što su svi priželjkivali kada je proglašeno vozilo bezbednosti. Ferstapen je ostvario petu uzastopnu pobeda, 11. ove sezone i 31. u karijeri. Šampionat je ovim praktično rešen, ostalo je da dobijemo i zvaničnu potvrdu na nekoj od sledećih trka. Vredi istaći da je za vozača dana proglašen Nik De Vris, koji je prvu trku u kraijeri završio na devetom mestu, osvojivši dva boda.

Photo: Fromula 1

Sledeća trka u kalendaru Formule 1 na rasporedu je 02. oktobra, u Singapuru.

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page