top of page

Izveštaj: Ferstapenu pobeda i titula u Japanu

Maks Ferstapen pobedio je na trci u Japanu, i osvojio titulu šampiona Formule 1. Perez drugi a Lekler posle kazne treći.

Photo: Clive Mason / Getty Images / Red Bull Content Pool

Maks Ferstapen pobedio je u najpre prekinutoj, pa zatim odloženoj i na kraju skraćenoj trci za VN Japana, ali pošto su na kraju trke dodeljeni puni poeni, Maks je u neobičnim okolnostima osvojio drugu uzastopnu titulu šampiona! Izgledalo je da će zbog skraćene trke i činjenice da je najbrži krug odvezao Džou, Maks morati da sačeka sledeću trku da bi postao šampion. Ipak, nakon intervjua posle trke on je proglašen šampionom, jer su dodeljeni puni poeni.


Drugi je bio Perez, ali tek pošto je Lekler, koji je kroz cilj prošao drugi skrativši šikanu u poslednjem krugu, kažnjen sa pet sekundi, što ga je pomerilo na treće mesto. Okon je četvrti, ispred Hamiltona na petom i Fetela na šestom mestu, kome je uspeh omogućila dobra i pravovremena odluka o odlasku u boks. U deset najboljih još su i Alonso, Rasel, Latifi i Noris. Za Latifija su to prvi poeni u sezoni, i sada više nemamo vozača bez poena u šampionatu.


Šta smo u stvari videli u Japanu u tri časa koliko je trajala trka? Na startu smo videli jedan krug trkanja na gumama za promenljive uslove, zatim jedan krug pod vozilom bezbednosti i onda crvenu zastavu pre velike pauze. Kiša je počela da pada pola časa pre starta, bilo je dosta vode na stazi ali je start odrađen iz mesta. Lekler je startovao bolje od Ferstapena, i na ulasku u prvu krivinu je bio pola bolida ispred, ali je Maks sa spoljne strane prve krivine uspeo da odbrani i zadrži vodeće mesto.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Sainc je posle svega par krivina "izgubio" zadnji deo bolida i završio u barijerama, a Albona je gotovo odmah po startu izdao motor. Fetel je dobro startovao, uspeo je da prođe nekoliko bolida, ali je onda imao kontakt sa Alonsom, izvrteo se i pao na začelje. Više sreće imao je Strol koji je uspeo da izbegne probleme, pa je napredovao sedam mesta.


Za razliku od Strola, Pjer Gasli koji je startovao iz boksa zbog promene zadnjeg krila, nije imao sreće – pokupio je prednjim krajem bolida reklamu koju je na stazu izbacio Sainc kada je udario u barijere. Srećom, prošao je samo sa oštećenjem prednjeg krila pa je otišao u boks na promenu krila i po novi set guma za kišu. Zbog svih dešavanja na stazu izlazi vozilo bezbednosti.


Posle dva kruga iza SC, direkcija trke ističe crvenu zastavu, i vozači se vraćaju u pit lejn. Kiša i dalje pada, i činilo se da su male šanse da trka bude nastavljena. Usporeni snimci dešavanja na stazi pokazali su da je Gasli za vreme SC prošao blizu traktora koji se našao na stazi, i bio je zbog toga sa razlogom veoma ljut i uznemiren. Direkcija trke najpre saopštava da će trka biti restartovana posle tridesetak minuta, da bi dva minuta pred zakazani restart, kada su vozači već bili u bolidima i počeli da odrađuju propisanu proceduru, saopštila da je trka prekinuta.

Photo: Clive Mason / Getty Images / Red Bull Content Pool

Činilo se da od trke neće biti ništa, jer vreme je prolazilo a vreme se nije popravljalo. Ipak, 40 minuta pre isteka tri časa, vozači izlaze na stazu iza vozila bezbednosti, na gumama za kišu. Skoro svi prijavljuju da su uslovi bolji, ali da problem predstavlja slaba vidljivost. Ipak, trka je nastavljena i to letećim startom. Ferstapen je zadržao prvo mesto, a iza njegovih leđa Fetel i Latifi odmah idu u boks po gume za promenljive uslove. U sledećem krugu isto čine Noris i Botas.

Vremena koja je Fetel postavljao jasno pokazuju da je izbor guma bio dobar, pa ubrzo i vodeći idu u boks po gume za promenljive uslove. Na stazi je ostalo samo par vozača, i tom trenutku vodeći je Alonso, ispred Rikarda i Šumahera. Prva dvojica idu u boks, i jedino Šumaher ostaje na stazi na gumama za kišu – iz boksa mu javljaju da se isplati još neko vreme ostati, za slučaj da se na stazi ponovo pojavi vozilo bezbednosti. To se nije desilo, pa i Šumaher ide u boks.


Posle 16 odveženih krugova Lekler se mučio sa gumama, zaostajao je za Maksom 1,5 sekundi po krugu i veoma brzo kašnjenje je prešlo 10 sekundi. Lekler se raspitivao kod tima da li ima vremena da dođe po nove gume, ali mu je rečeno da će se na stazu vratiti tek na sedmo mesto, pa je ostao na stazi. Deset minuta pre kraja Perez sustiže Leklera, i počinje borba za drugo mesto.

Photo: Clive Mason / Getty Images / Red Bull Content Pool

Lekler se znalački branio do kraja, iako je Perez bio vidno brži. U poslednjoj krivini poslednjeg kruga, Monačanin je promašio šikanu, a na povratku na stazu nije ostavio dovoljno mesta Perezu i čak ga je izgurao sa staze. Iako je kroz cilj prošao drugi, zbog tog poteza je kažnjen sa pet sekundi, što je značilo da je u konačnom poretku treći.


Posle svega ostaju pitanja koja izazivaju, ako ništa drugo, nedoumice. Maks Ferstapen je novi/stari šampion, i to više nego zasluženo. Da li je baš moralo da završi kako je u Japanu završeno, ostaje za raspravu. Problem predstavlja činjenica da FIA i Formula 1 opet nedosledno sprovode sopstvena pravila, kako po pitanju kažnjavanja vozača, tako i bodovanja skraćene trke.


Sledeća trka na rasporedu je za dve nedelje, idemo u Sjedinjene Američke Države, na stazu COTA.

57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page