top of page

Izveštaj: Ferstapenu pobeda na Zandvortu

Maks Festapen pobedio je na domaćoj trci u Holandiji. Odlična strategija dovela Rasela na drugo mesto, Lekler uz greške tima na kraju treći.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Trideseta pobeda u karijeri, deseta ove sezone, četvrta uzastopna - tako se u najkraćim crtama može opisati učinak Maksa Ferstapena na trci za Veliku nagradu Holandije. U uzbudljivoj trci gledali smo relativno suverenu pobedu aktuelnog šampiona i njegovog tima koji su na sva dešavanja na stazi imali pravovremen i adekvatan odgovor.


Mercedes je sjajnom taktikom uspeo da nadmaši Ferari, osvajanjem drugog i četvrtog mesta, čime je smanjio razliku za italijanskim timom u šampionatu konstruktora. Ferari je opet bio "na visini zadatka" u negativnom smislu - startovali su Lekler i Sainc sa drugog i trećeg mesta, a završili kao treći i osmi, pošto je Sainc pored boksa od skoro 13 sekundi dobio i 5 sekundi kazne zbog nebezbednog puštanja.


Početak trke donosi prvo uzbuđenje - Ferstapen i Lekler su dobro startovali i zadržali pozicije, a nešto slabiji start Sainca probao je da iskoristi Hamilton. Došlo je do blagog kontakta, ali na sreću obojice bez oštećenja. Uvodnih desetak krugova Lekler uspeva da prati Ferstapena, ali bez ozbiljne prilike za napad. Istovremeno, lošiji tempo Sainca koristi Hamilton koji je konstantno smanjuje zaostatak za Špancem.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Uzbuđenja počinju sa prvim odlascima u boks - Ferari u 15. krugu pravi amatersku grešku i poziva Sainca u boks a da mehaničari nisu spremili gume za zamenu. Zbog toga promena guma za Sainca traje skoro 13 sekundi, što je on prokomentarisao rečima "O moj Bože"! Uz to, jedan od mehaničara je ostavio pištolj na putu Perezu koji je izlazio iz boksa i prešao preko njega, što bi moglo da košta Ferari novčane kazne.


Strategije timova su bile veoma različite, što je prvi pokazao Mercedes kada su oba vozača produžila stint na srednje tvrdim gumama. To je moglo da znači da Mercedes planira samo jedno zaustavljanje u boksu. Ferari menja gume Lekleru, on se na srednje tvrdim vraća na četvrto mesto, a odmah za njim gume menja i Ferstapen. Takođe na srednje tvrdim gumama Maks se vraća na treće mesto, iza Mercedesa.


Prava uzbuđenja počinju pomalo bizarnom situacijom - posle promene guma Cunoda je stao na stazi i javio ekipi da mu jedan točak nije pričvršćen. Iz tima odgovaraju da je sve u redu i da nastavi trku. Žute zastave istaknute zbog Cunodinog zaustavljanja brzo su uklonjene, a Japanac ponovo ide u boks, ovoga puta po meke gume, kao i da zaveže sigurnosni pojas koji je olabavio kada je mislio da je za njega trka gotove. Međutim, sa bolidom je ipak bilo problema pa se Cunoda zaustavlja u prvom sektoru, i na snazi je virtuelno vozilo bezbednosti.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Vreme pod VSC koristi Ferstapen koji ide u boks po tvrde gume, a za njim na promenu pneumatika idu Hamilton i Rasel, koji uzimaju srednje tvrde. Trka je nastavljena u 50. krugu - vodeći je Ferstapen, za njim slede Hamilton, Rasel, Lekler, Perez i Okon. Međutim, trkanje nije dugo potrajalo jer se pet krugova kasnije na kraju ciljnog pravca na stazi zaustavlja Botas, zbog kvara motora. Rukovodstvo trke je čekalo gotovo minut i po pre nego što je proglašeno vozilo bezbednosti.


Ferstapen koristi situaciju i ponovo ide u boks, po meke gume, dok Mercedesi ostaju na stazi. Krug kasnije Rasel od tima traži promenu guma, dobija željeno i na stazu se vraća na mekim gumama na treće mesto, iza Ferstapena. Holanđanin sjajno koristi restart trke i odmah preuzima prvo mesto od Hamiltona koji je ostao na dosta potrošenim gumama.


Svežije pneumatike koristi i Rasel, koji ubrzo prestiže Hamiltona - Luisu se to nije dopalo i svoje neslaganje je izneo preko timskog radija. U njegovu odbranu treba reći da tada nije znao da to nije timska odluka već da je Rasel sam zahtevao promenu guma. Do kraja trke i je Lekler uspeo da prestigne Hamiltona i zauzme poslednji stepenik na pobedničkom postolju.


Loš dan za Sainca, koji je kroz cilj prošao peti zaključen je kaznom od 5 sekundi jer je za vreme vozila bezbednosti nebezbedno puštem iz boksa i malo je nedostajalo da dođe do sudara sa Alonsom. Zbog toga je došlo do pomeranja u poretku pa je Perez preuzeo peto mesto a Alonso šesto. Noris je bio sedmi, Sainc sa uračunatom kaznom osmi, a iza njega su Okon na devetom i Strol na sesetom mestu.

Photo: Formula 1

Pobedom u Holandniji Ferstapen je prednost u generalnom plasmanu povećao na velikih 109 poena ispred Leklera na drugom i Pereza na trećem mestu, sa jednakim brojem poena. Rasel je preskočio Sainca i sada je četvrti. U šampionatu konstruktora prednost Red Bula nad Ferarijem iznosi 135 poena, i gotovo je izvesno da će biti šampioni. Ferari svakako treba da zabrine što je Mercedes uspeo da smanji njihovu prednost na svega 30 poena, i čini se da će se voditi velika borba za drugo mesto u konstruktorskom šampionatu do poslednje trke.


Sledeća trka u šampionatu Formule 1 na rasporedu je za nedelju dana, karavan se seli u Italiju, na legendarnu Moncu.

30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page